Tipy

Porządki, czyli jak przechowywać jedzenie

18 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

To dobry moment na ogarnięcie jedzeniowej przestrzeni. Codziennie podrzucam Wam inspiracje #kuchniakryzysowa, ale żeby nic w niej się nie zmarnowało trzeba też właściwie zadbać o zgromadzone zapasy. Nie ma znaczenia, czy macie ich zdecydowanie za dużo, czy kupowaliście tak akuratnie, zgodnie z rodzinnymi potrzebami. Strata nawet jednego jabłka boli – i nasz portfel, i środowisko. Taki owoc wrzucony do kosza to zmarnowanie co najmniej 50 litrów wody.

Dlatego dziś mam dla Was plan na dobre przechowywanie jedzeniowych zakupów.

Porządek w lodówce:

👉 na samej górze najlepiej jest ciastom, konfiturom, gotowym obiadom. To najcieplejsze miejsce w lodówce;

👉 środkowa półka jest idealna dla nabiału. Mleko, jogurty, białe sery lubią niższe temperatury; 

👉 przedostatnia to właściwa przestrzeń dla wędlin i mięsa. Tutaj też dobrze będzie rybom i owocom morza oraz drobnym owocom – malinom, borówkom, truskawkom;

👉 szuflada jest dla większych owoców i korzeniowych warzyw. W niej niech na wykorzystanie poczeka sałata, kapusta, seler naciowy. Owoce i warzywa najlepiej przechowywać oddzielnie;

👉 boczne półki są dobre do przechowywania żółtych i pleśniowych serów, jajek, masła i soków. Jeśli nie macie zbyt ciepło w domu, jajka możecie też przechowywać poza lodówką – w temperaturze pokojowej około 20 stopni.

Czego nie wkładać do lodówki?

👉 Cebula i czosnek nie lubią zimna. W proteście przed nim szybko kiełkują i robią się miękkie. Najlepsze są dla nich przewiewne siatki, słoiki czy metalowe pojemniki. Muszą leżeć z dala od ziemniaków, które mają na nie wyniszczający wpływ. Wydzielają gazy, które sprawiają, że cebula i czosnek psują się.

👉 Ziemniaki – dolna szuflada lodówki absolutnie jest dla nich. Zimno sprawia, że skrobia ziemniaczana zmienia się w cukier i bulwy nieprzyjemnie miękną. Ziemniakom najlepiej jest w temperaturze 15 stopni. Koniecznie trzeba je przechowywać w papierowej lub bawełnianej torebce – w reklamówce szybko spleśnieją.

👉 Pomidory – chłód psuje ich jakość, lepiej im zdecydowanie na nieogrzewanym parapecie. Jeśli chcecie, by szybciej dojrzały – trzeba je włożyć do papierowej torebki.

👉 Jabłka i gruszki – wolą delikatniejszy klimat – w lodówce tracą swoją smakową werwę.

👉 Chleb też w lodówce zbuntuje się i zwiotczeje. Lepie mu w bawełnianym worku w chlebaku na kuchennym blacie. Nadmiar pieczywa można zamrozić.

👉 Kawa – świetnie nadaje się do odświeżania lodówki – wysypana na talerzyku pochłania aromaty. I właśnie dlatego, ta, którą chcecie potem zaparzyć nie powinna być przechowywana w lodówce – może smakować zaskakująco kiełbasą czy serem.

👉 Kawie najlepiej jest w szczelnie zamkniętym pojemniku ustawionym w kuchennej szafce – z dala od piekarnika.

Dłużej świeże

👉 Jeśli chcecie, by marchewki, rzodkiewki czy pietruszka były dłużej chrupiące i nie marszczyły się – umyjcie je i włóżcie do słoika z zimną wodą. W tym naczyniu w lodówce znacznie dłużej będą świeże. Pamiętajcie tylko, by wodę wymieniać co 2-3 dni. 

👉 Świeże zioła też mogą mieć dłuższy termin ważności. Te miękkie, jak bazylia, mięta, kolendra, czy oregano zanurzcie łodygami w szklance z zimną wodą i wstawcie do lodówki. Twarde – rozmaryn i tymianek wystarczy owinąć wilgotną ściereczką i tak ułożyć na najniższej półce w lodówce. 

👉 Do przechowywania rzeczy genialnie nadają się słoiki. Niech wrócą łask w kuchni, bo kaszom, makaronom, mące czy płatkom jaglanym jest w nich najlepiej. Suchym produktom słoik zapewnia poczucie bezpieczeństwa. Zakręcone skutecznie odpierają atak moli i wilgoci. Są też świetnym wsparciem na zakupach. Nie trzeba kiszonych ogórków wkładać do rwących się jednorazowych woreczków. W słoiku będzie im zdecydowanie wygodniej.

PRZEDŁUŻ TERMIN WAŻNOŚCI – ZAMROŹ

W czym mrozić?

👉 szkło – nadaje się do mrożenia, ale pojemnik nie może być wypełniony po brzegi.

👉 woreczki strunowe – choć są z tworzywa sztucznego, można je myć i wykorzystywać ponownie

👉 pudełka plastikowe – są wygodne do mrożenia, dobrze jest wykorzystywać opakowania, jakie zostają po innych produktach

👉 Ważne, by na  każdym opakowaniu warto zapisać wagę i datę mrożenia oraz termin przydatności. Wszystkie produkty wkładane do zamrażalnika muszą być już przestudzone. Gorące jedzenie włożone do zamrażarki może się popsuć i zniszczyć także włożone tam wcześniej produkty.

Jak mrozić?

Owoce

👉 Jabłka, śliwki i gruszki przed mrożeniem wrzucić na chwilę do wrzącej wody z dodatkiem cytryny. Dobrze, by owoce były oczyszczone z gniazd i pokrojone na kawałki. Zachowają swój kształt i strukturę.

👉 Owoce można też mrozić zmiksowane – w postaci musów. Świetnie sprawdzają się mieszkanki różnych. Po rozmrożeniu wystarczy jedynie zmieszać z mlekiem, kaszą, jogurtem czy płatkami. by Takie musy świetne są również do deserów i ciast.

Owoce dobrze przygotowane i zmrożone mogą być w zamrażarce przez rok.

Warzywa

👉 Lepiej nie mrozić cebuli, czosnku, sałaty i rzodkiewki. Mają dużo wody i chłód pozbawi je całkowicie wdzięku. Pozostałe warzywa przed mrożeniem myjemy i dobrze suszymy, dzięki temu nie skleją się i nie stracą kształtu. Pomidory lepiej mrozić rozdrobnione w postaci sosu. Spokojnie można je zmiksować ze skórką. Z papryki trzeba usunąć gniazda i podzielić ją na mniejsze kawałki. Cukinię najlepiej pokroić w kostkę lub talarki. Podobnie bakłażana. Te warzywa mogą spędzić w lodówce pół roku.

👉 Brokuły czy kalafior wygodniej mrozi się, gdy są podzielone na różyczki. Jeśli chcemy, by zachowały kształt najpierw najlepiej wyłożyć je do zamrażarki na tacce czy talerzy, a po dwóch godzinach, gdy stwardnieją, przerzucić do pudełek. Groszek, fasolkę szparagową, szczaw, jarmuż i szpinak trzeba zblanszować –czyli zanurzyć  na 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a potem od razu schłodzić w zimnej. Po odsączeniu i delikatnym osuszeniu można już mrozić w potrzebnych porcjach.

👉 Warzywa korzeniowe – marchewka, pietruszka, seler – można wcześniej pokroić w plastry czy kostkę i także obgotować przez 2-3 minut w gorącej wodzie, potem przepłukać zimną wodą i dobrze osuszyć i Trzeba je wykorzystać w ciągu 9 miesięcy.

👉 Natka pietruszki, koperek, zioła – powinny być mrożone posiekane. Najlepiej przekładać je do małych pudełek i wyciągać tylko odpowiednie porcje. 

👉 Mięso też można mrozić, ale nie na tak długo, jak owoce. Im delikatniejsze mięso, tym krócej może być w zamrażarce. Drób wsadzimy tam zaledwie na kwartał, czerwone mięso wytrzyma do 6 miesięcy, dziczyzna 8. Po wyjęciu mięso powinno być rozmrażane w temperaturze pokojowej.

👉 Zamrożonych mięs nie można po rozmrożeniu ponownie zamrażać. Po rozmrożeniu w mięsie namnażają się drobnoustroje, więc trzeba jak najszybciej poddać je obróbce. Mięso przygotowane do zamrażania musi być świeże i jędrne. Można je przed mrożeniem skropić sokiem z cytryny, co spowoduje zahamowanie rozwoju bakterii. Najlepiej by było mrożone w mniejszych kawałkach, a po rozmrożeniu natychmiast wykorzystane.

Ryby i owoce morza

Owoce morza docierają do nas najczęściej  głęboko mrożone, więc jeśli zamierzamy po przyniesieniu ich ze sklepu włożyć je do zamrażarki, trzeba sprawdzić, czy międzyczasie nie zaczęły się rozmrażać. Jeśli tak – lepiej je zużyć jeszcze tego samego dnia. Świeże ryby powinny być wypatroszone przed mrożeniem i oczyszczone z łusek. Jeśli chcemy, by przetrwały w zamrażarce dłużej najlepiej pokryć je  lodową glazurą. Umyte ryby trzeba rozłożyć na tatce i wstępnie  i zamrozić. Potem ryby należy wyjąć je i zamoczyć w lodowatej wodzie, najlepiej z lodem.  Gdy pokryją się warstwą lodu, wszystkie kroki powtarzamy.  Tak przygotowane ryby mogą zostać w zamrażarce do 8 miesięcy. Mrożone bez tych zabiegów 3 miesiące.

Ryż, kasza

Ugotowane można mrozić i przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Znacznie lepiej mrozić takie składniki bez dodatków i dopiero po rozmrożeniu wymieszać z warzywami czy mięsem.

Sery

Sery – te twarde czy pleśniowe nawet, gdy mija im termin ważności, wciąż nadają się do zjedzenia. Warto bardziej zaufać swoim kubkom smakowym niż dacie na opakowaniu. Twarde sery można mrozić, ale nie w plastrach, bo będą się bardzo kruszyć. Lepiej je rozdrobnić i po rozmrożeniu wykorzystać do sosu czy zagęszczenia zupy. Rozmrożone kawałki sera można namoczyć w mleku. Odzyskają wdzięki.

Mam nadzieję, że wykorzystacie te inspiracje i swoje jedzeniowe zapasy. Nie tylko w czasie kryzysu. Przez cały czas możecie udostępniać link do mojej strony. Zachęcam do dzielenia się tymi pomysłami na niemarnowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *