Moje przepisy

Roladki z serem i warzywami – przepis i tipy #zerowaste

17 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Chrupią zawadiacko, sycą przyjemnie i pozwalają wykorzystać kawałki warzyw i owoców, jakie odnajdujemy w zakamarkach lodówki. W tym przepisie nic się nie zmarnuje, bo roladki do swojego wnętrza chętnie przyjmują rozmaite dodatki. Resztka ugotowanej kaszy czy ryżu, zielone liście sałaty, orzeźwiająca, pełna witamin mięta – ten mariaż sprawdzi się wyśmienicie.

Kolorową kompozycję smakowo dobarwiają plastry sera Hochland Maasdamer. Są kremowe, delikatne i lekko słodkie, więc dodają daniu pożądanej werwy i wzmacniają dobre wrażenie. W składzie sera Hochland Maasdamer jest mnóstwo potrzebnego wapnia, nie ma sztucznych konserwantów,ani dodatkowych tłuszczów roślinnych, powstaje z polskiego mleka.

Przepis z nim polecam do zaserwowania w wiosennym jadłospisie, który wybrzmiewa w rytmie zero waste. Warto sprawdzić, co masz w swojej lodówce i zakręcić takie kolorowe roladki.

Przepis:

👉 kilka arkuszy papieru ryżowego

👉 opakowanie sera Hochland Maasdamer

👉 3-4 łyżki ugotowanej kaszy lub ryżu

👉 kilka liści sałaty

👉 garść świeżej mięty i jadanych kwiatów

👉 2-3 łyżki pestek granatu

👉 woda do namoczenia papieru

Jak zrobić roladki- krok po kroku

🎯 Do głębokiego talerza wlej wodę. Delikatnie zanurz w niej jeden arkusz papieru ryżowego.

🎯 Gdy zmięknie, przełóż go na talerz, delikatnie dłońmi wygładź papier. Na środku ułóż kilka listków mięty i kwiaty.

🎯 Na nich umieść porwaną na mniejsze kawałki sałatę, wysp kaszę. Dodaj pół plasterka sera Hochland Maasdamer, i pestki granatu.

🎯 Delikatnie zwiń roladkę, do środka wkładając boki papieru. Gotowe układaj na talerzu.

🎯 Możesz je podawać z sosem sojowym, jogurtem lub skropione cytryną.  Zgodnie z rytmem #zerowaste wybierz dodatki, jakie masz w lodówce.

Roladki z serek i warzywami

#zostanwdomu

Skoro spędzasz teraz więcej czasu w domu, to warto zainwestować w kreatywną kulinarną organizację. Dzięki niej szybciej, lepiej i oszczędniej nakarmisz siebie i najbliższych. Zakupy w czasach #zostańwdomu powinny być skrupulatnie zaplanowane. Zaczynamy od zajrzenia do swoich kuchennych szafek i lodówki.

Taka organizacja to jest niesamowicie opłacalna inwestycja. Czasowa – bo dzięki temu nie będziesz codziennie zastanawiać się co ugotować, spędzać połowy dnia w kuchni i wreszcie finansowa, bo nie wyrzucisz jedzenia, a razem z nim swoich pieniędzy.

👉 zrób przegląd zapasów. Najlepiej na kartce zapisz co już masz – i tę listę trzymaj w widocznym miejscu w kuchni. Spis ułatwi Ci komponowanie menu, a do niego dostosujesz listę zakupów.

👉 W oparciu o tę listę przygotuj jadłospis na kilka kolejnych dni. Wtedy zobaczysz, czego naprawdę brakuje, co musisz dokupić

👉 listę zakupów podziel według działów, do których kolejno udasz się w sklepie. Dzięki takiemu rozplanowaniu szybciej zrobisz zakupy

👉 zabierz na zakupy swoje torby i potem po powrocie do domu je wypierz. Pamiętaj, by do siatek osobno wkładać produkty, które nie wymagają obróbki termicznej – takie jak pieczywo czy owoce– a do innych mięso czy ryby, wymagające gotowania lub pieczenia. W sklepie zawsze zakładaj rękawiczki, potem wrzuć je do kosza ustawionego przy wyjściu.

👉 zarówno przed zakupami, jak i od razu po przyjściu do domu umyj dobrze ręce w gorącej wodzie i płynie do dezynfekcji

👉 Główny Inspektorat Sanitarny opracował zalecenia dla klientów i pracowników sklepu. Te najważniejsze mówią o tym, by w czasie zakupów zachować bezpieczną odległość od rozmówcy, czyli co najmniej półtora metra.  Powinniśmy płacić bezgotówkowo. W czasie zakupów nie odtykamy dłońmi twarzy, szczególnie oczu i nosa.

👉 po przyjściu do domu od razu myjemy kupione produkty. Te, które mają długi termin ważności i są w trwałych opakowaniach – sery, szynki, pasztety płuczemy w gorącej wodzie i potem pudełko z zwartością wytrzeć do sucha i przełożyć do lodówki. Nabiał czy wędliny na wagę w domu od razu trzeba przełożyć do swoich pudełek, a folię i papier wyrzucić do śmietnika. Warzywa i owoce wystarczy umyć ciepłą wodą, nie trzeba ich moczyć w occie czy sodzie.

👉 ważne jest, by surowe produkty nie miały styczności z tymi, które nie wymagają gotowania i pieczenia. Po rozpakowaniu zakupów gorąca wodą – może być to woda z octem trzeba umyć wszystkie miejsca, na których leżały zakupy. Lodówkę standardowo porządnie warto myć raz w tygodniu, teraz dobrze jest to robić częściej.

Co warto mieć w kuchennych szafkach i lodówce.

MOJA TOP 10

👉 kaszę lub ryż 

👉 makaron

👉 strączki

👉 mąkę

👉 drożdże

👉 świeże owoce i warzywa sezonowe

👉 ulubiony ser żółty bogaty w wapń i bez konserwantów

👉 naturalny jogurt lub śmietanę

👉 oliwę

👉 przyprawy i świeże zioła

To tylko kilka produktów, a można z nich komponować pełnowartościowe posiłki.

👉 Przy kreowaniu tego menu wykorzystujemy najpierw te produkty, które są najmniej trwałe, nabiał, miękkie warzywa i owoce, surowe mięso czy ryby. Talerz z nimi uzupełniaj suchymi składnikami. Ważne, by unikać monotonii, jeśli jednego dnia była na obiad kasza, następnego niech pojawią ziemniaki, sycąca zupa czy zapiekanka z makaronem. Te mariaże sprawią, że dostarczysz organizmowi różnych witamin i składników odżywczych. A takiego wsparcia organizm teraz bardzo potrzebuje.

👉 Wystarczy żonglować składnikami, z czułością myśleć o resztkach i doceniać każdą część warzyw czy owoców. Wszystko może się przydać.

Zero Waste w kuchni – moje ulubione triki

👉 wykorzystuj cały potencjał warzyw i owoców – obierki nadają się do ugotowania w bulionie, z liści można ukręcić pesto, łodygi ziół z sukcesem odnajdą się w koktajlach. 

👉 skórki cytrusów warto zmienić w ocet. Wystarczy przełożyć je do litrowego słoika, zalać letnią wodą, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Zakręcony słoik odstaw na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Gotowy ocet można wykorzystać do mycia podłóg, kafli w łazience, kranów.

👉 skórki bananów zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie masz gotowy nawóz do podlewania kwiatów.

👉 wybieraj zmarszczki – nieco zmęczona marchewka albo seler wcale nie straciły swojego potencjału. Z powodzeniem można je wykorzystać w kremowej zupie czy zapiekance. Oklapnięte zioła wzbogacą sosy i koktajle.

👉 mniej więcej – wartościowe danie nie musi mieć w składzie wielu składników. Jedno sezonowe warzywo, porcja ugotowanej kaszy czy ryżu są już wystarczającym pretekstem do skomponowania sycącego obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *