Moje przepisy
15.09.2024
Korzenna granola
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- szklanka otrębów
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki rodzynek lub żurawiny
- pół szklanki wiórek kokosowych
- szklanka suszonych owoców – moreli/śliwek/daktyli
- 4 łyżki miodu lub cukru
- pół szklanki oleju
- łyżeczka przyprawy do piernika
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Orzechy i bakalie pokrój drobniej. W dużej misce wymieszaj olej z miodem i cynamonem. Dodaj pokrojone składniki i wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nią wysyp zawartość miski. Piecz przez 25 -30 minut ( do porządnego zarumienienia) co 5 przemieszaj wszystko, by granola upiekła się równomiernie. Upieczoną i przestudzoną granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach. Granolę możesz też przygotować na patelni.
Burger brokułowy
- brokuł
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- cebula
- czosnek
- koperek
- lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy
- 2 łyżeczki zmielonego sezamu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej + 3 łyżki do obtoczenia
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- sałata, szpinak
Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż je do zarumienienia. Pozostałe ugotowane warzywa przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę i zmiksuj, ale nie rozdrabniaj ich na puch, żeby nie powstała papką. Gdy wykorzystujesz kaszę, wmieszaj ją do zmiksowanych warzyw. Dodaj mąkę, siemie, przyprawy, posiekaną natkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszaj. Z masy uformuj grubsze kotlety. Każdy obtocz w mące. Wszystkie przełóż na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piecz burgery przez 20 minut. Potem obróć każdy na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia do piekarnika włóż przekrojone bułki. Ciepłe posmaruj sosem pomidorowym lub lekkim jogurtowym Włóż zielone liście i dodatki. Na nich ułóż gorące burgery i przykryj drugą częścią bułki i zjadaj.
Bułki do burgerów
- 0,5 kg mąki
- 20 g świeżych drożdży
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- Jajko do posmarowania
- ziarna słonecznika lub dyni do posypania albo płatki owsiane
Mąkę przesiej do miski, drożdże rozdrobnij palcami, wymieszaj w miseczce z miodem i solą. Dodaj do mąki, wlej wodę, wymiesza i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj niewielkie kulki lub inne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz każdą z bułek, a potem posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Wierzch posyp ziarnami. Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 200 stopni i piecz przez 25 minut.
Keczup z bananów
- 5 pomidorów
- 1 dojrzały banan
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy prowansalskiej
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- kawałek papryczki chili
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i duś przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć banana, bazylię i zblenduj całość na gładki sos.
Nugetsy z kalafiora
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka sezamu
- pół szklanki orzechów
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- jajko
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 niepełna szklanka mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, mielona papryka ostra lub wędzona, suszone oregano
- olej do smażenia
Kalafior podziel na różyczki i delikatnie ugotuj. Przestudź. W blenderze rozdrobnij orzechy, dodaj mąkę kukurydzianą, sezam i przyprawy. W misce wymieszaj wodę i jako. Połącz z suchymi składnikami i zanurzaj w nim różyczki kalafiora. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty, aż się delikatnie zarumienią.
Kolorowe tortille
- 10-12 sztuk
- 2 pełna szklanki mąki – pszennej i razowej/orkiszowej
- 1 łyżka oleju/oliwy
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- liofilizowane sproszkowane owoce i warzywa
W misce umieść mąkę,sodę/proszek sól, liofilizowane warzywa olej oraz wlej wrzątek. Od razu zamieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego. Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej. Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 15 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Zdejmij, układaj na talerzu i przykryj wilgotna ściereczką
Domowe mleko kokosowe
- 200 g szklanka wiórków kokosowych
- 400 g wrzątku
Wiórki kokosowe zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin (jeśli mleko potrzebne jest od razu – trzeba wiórki gotować 5 minut) Po namoczeniu wszystko zmiksuj blenderem. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.