Moje przepisy

VI Radomszczańskie Forum Przedsiębiorczości

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

18.09.2024

Carpaccio z cukinii i gruszki

  • cukinia
  • 2 gruszki
  • garść pestek słonecznika
  • łyżeczka startego parmezanu
  • łyżka octu malinowego lub jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Cukinię i gruszki pokrój w cienkie plastry. Natkę posiekaj, przełóż do naczynia blendera, dodaj chili, czosnek, oliwę, miód, sos sojowy i ocet. Zblenduj. Słonecznik upraż na suchej patelni.

Na talerzu ułóż plastry cukinii i gruszek. Polej sosem, posyp prażonymi pestkami i parmezanem.

Chłodnik z pomidorów, papryki i arbuza z konfiturą ze skórki

  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • 2 papryki
  • pół niedużego arbuza
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mała papryczka chili
  • garść świeżej bazylii
  • sól/pieprz
  • sok z cytryny
  • 1,5 litra wody
  • kromka czerstwego pieczywa
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki oliwy

Papryki umyj, pokrój w kostkę. Chleb także pokrój. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć paprykę i pieczywo. Podsmażaj przez 10 minut na małym ogniu. Przestudź. Pomidory i seler umyj, pokroj.  Arbuza obierz ze skorki, podziel na mniejsze kawałki. Owoce i warzywa pokrój i przełóż do blendera, wlej wodę, dodaj posmażoną paprykę i pieczywo, sok z cytryny i  bazylię – zmiksuj.  Dopraw, solą i pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chili.

Podawaj z konfiturą ze skórek arbuza

Konfitura ze skórek arbuza

  • Skórki arbuza – biała część
  • czerwona pokrojona drobno cebula
  • łyżka cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu
  • mała papryczka chili

Ze skórek arbuza odkrój białą część. Pokrój ją w drobną kostkę. Przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną papryczkę chili i czerwoną cebulę. Wsyp łyżkę cukru oraz wlej łyżkę octu i sosu sojowego. Gotuj konfiturę przez kolejne 30 minut aż delikatnie zgęstnieje.

Steki z kalafiora

  • główka kalafiora
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sezamu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka kurkumy
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy plus do smażenia

Oliwę połącz z masłem orzechowym, wodą i przyprawami. Plastry kalafiora zwilż wodą, obtocz w mące, a następnie w powstałej marynacie. Posyp sezamem. Smaż każdy na rozgrzanej oliwie – po 3 minuty na każdej ze stron. Podawaj z pesto z liści kalafiora i bitą fetą.

Pesto z liści kalafiora

  • liście kalafiora
  • garść świeżej mięty
  • łyżeczka parmezanu
  • łyżka orzechów
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Liście dobrze umyj i posiekaj, a potem z pozostałymi składnikami przełóż do blendera i rozdrobnij.

Bita feta

  • 100 g sera typu feta
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • pieprz

Do misy miksera przełóż pokrojony ser, dodaj jogurt i trzepaczką delikatnie ubijaj aż powstanie puszysta masa. Dopraw sokiem z cytryny, rozmarynem i pieprzem.

Tiramisu z czerstwych bułek

  • 2-3 czerstwe bułki
  • szklanka świeżo zaparzonej mocna kawa lub dla dzieci kawy zbożowej
  • sok i skórka z cytryny
  • 400 ml domowego mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
  • 200 g mascaropone
  • łyżeczka cynamonu
  • maliny lub inne owoce
  • 50 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej

Gorącą kawę wymieszaj z sokiem z cytryny. Mleko kokosowe mikserem połacz z mascaropone i skórką cytryny. Bułki pokrój na cienkie plastry i zamocz delikatnie w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż

warstwę kremu. Każdą oprósz cynamonem, startą czekoladą i malinami. Powtarzaj wykładanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem lub czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.