Moje przepisy

Warsztaty Zero Waste – Kongres Nowej Mobilności. Łódź – 09.10.2021

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

Gofry z fetą i miętowym pesto

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka owsianego
  • pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wodę po ciecierzycy ubij mikserem na puszystą pianę. W misce wymieszaj mleko z wodą i oliwą. Połącz zawartość obu misek i porcję ciasta wylewaj na rozgrzaną gofrownicę

Miętowe pesto

  • pęczek świeżej mięty
  • garść bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki twardego sera lub płatków drożdżowych
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki orzechów

Miętę i bazylię porwij na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj, przełóż do blendera, dodaj obrany ząbek czosnku, wlej oliwę i sok z cytryny. Rozdrobnij. Ser feta rozkrusz na gorących gofrach. Polej miętowym pesto.

Pomidorowa sałatka z salsą kolendrową

  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 3 śliwki
  • pęczek świeżej kolendry
  • papryczka chili
  • mała czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Pestki słonecznika upraż. Pomidory pokrój w ćwiartki, śliwki w mniejszą kostkę. Kolendrę, cebulę i papryczkę chili posiekaj, dodaj sok z pomarańczy, cukier oraz oliwę. Wymieszaj salsę. Polej nią pomidory i śliwki. Posyp pestkami słonecznika.

Smażone brukselki

  • 10 brukselek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • garść świeżej mięty
  • łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki pestek granatu
  • sól/pieprz

Brukselki umyj. Pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć brukselki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną i zarumienią się. W miseczce wymieszaj miód z posiekanym czosnkiem, miętą i octem. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej gorącą brukselkę. Podsmaż jeszcze przez minutę, dodaj pestki dyni i granatu. Brukselkę przełóż na talerz. Posyp oficie miętą. Możesz ją zjeść z grzankami czy kaszą.

Budyń z kaszy jaglanej z okruchami chałki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 kromki chałki
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • owoce

Kromki chałki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cynamon i chałkę. Smaż okruchy na małym ogniu do zarumienienia. Kaszę opłukaj, przelej wrzątkiem i upraż na suchej patelni. Potem przełóż do garnka, dodaj mleko i gotuj przez 12-15 minut. Do gorącej dodaj kakao, cukier oraz posiekaną czekoladę. Zblenduj na gładki krem. Przełóż do miseczek, udekoruj okruchami chałki i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *