Moje przepisy

Zero Waste – Ostrów Wielkopolski

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

06.12.2022

Sałatka z buraków z zakwasu

  • 3-4 buraki z zakwasu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • garść świeżej mięty
  • 50 g sera pleśniowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz

Orzechy posiekaj i wrzuć na gorącą patelnię. Podgrzewaj je przez 2-3 minuty, żeby nabrały chrupkości. Buraki pokrój w plastry. Ułóż na talerzu. Ser pokrój w drobną kostkę. Miętę i czosnek posiekaj, wymieszaj z olejem/oliwą, dopraw solą i pieprzem. Powstałą marynatą skrop buraki, a potem polej je sosem żurawinowym i posyp prażonymi orzechami.

Sos żurawinowy

  • szklanka świeżej żurawiny
  • ¾ szklanki cukru
  • sok i skórka  z 1 pomarańczy
  • garść rodzynek
  • 1 szklanka wody

Żurawinę umyj, przełóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj skórkę pomarańczy i przesmaż. Potem wlej wodę, dodaj rodzynki i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dopraw sokiem z pomarańczy, zbleduj.

Hummus z buraków po barszczu z chrupiącymi pieczarkami

  • 3 ugotowane buraki
  • 5 łyżek ugotowanej fasoli
  • 50 g sezamu
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • garść świeżej natki pietruszki lub kolendry

Sezam upraż na suchej patelni i rozdrobnij w blendrze, tak żeby powstała kremowa pasta. Buraki pokrój na mniejsze kawałki, fasolę odsącz. Wszystkie składniki przełóż do blendera. Dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem kuminem. Wlej olej lub oliwę. Zmiksuj na gadką masę. Dodaj posiekaną natkę lub kolendrę i wymieszaj.

Chrupiące pieczarki

  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Papryczka chili
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki sezamu

Sezam upraż na suchej patelni. Pieczarki potnij na połówki. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Wrzuć pieczarki i smaż przez 5 minut nie ruszając patelni. Potem dodaj posiekany czosnek i papryczkę. Przesmaż przez moment. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z cytryny.  Duś przez chwilę aż sos zgęstnieje i obtoczy pieczarki. Gorące posyp sezamem i ułóż na hummusie.

Świąteczna granola

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – mogą być mieszane
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 100 g orzechów lub pestek dyni lub słonecznika 100 g rodzynek lub/i żurawiny
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki goździków w proszku
  • łyżka kakao
  • kilka kostek czekolady

Nagrzej piekarnik do 150 stopni. W dużej misce wymieszaj olej z miodem i przyprawami. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nią wysyp zawartość miski. Piecz przez 25 minut, co 5 przemieszaj wszystko. Upieczoną i przestudzoną granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach. Gramolę̨ możesz też przygotować́ na patelni.

Korzenne tiramisu z czerstwych bułek

  • 2-3 czerstwe bułki
  • szklanka świeżo zaparzonej mocna kawa lub dla dzieci kawy zbożowej
  •  sok i skórka z 2 pomarańczy
  •  400 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
  • 200 g mascaropone
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki posiekanych orzechów i bakalii
  • 2 łyżki miodu

Bakalie i orzechy drobno posiekaj, możesz to zrobić blenderem. Na patelni rozpuść miód, dodaj bakalie i karmelizuj je przez 2 minuty. Gdy pokryją się miodem, zdjemij je z patelni. Kawę wymieszaj z sokiem i pomarańczy. Śmietanę ubij na puszysty krem , na koniec wmieszaj do niego mascaropone i iskórek pomarańczy. Bułki pokrój na cienkie plastry i  zamocz w kawie. Ułóż je na dnie naczynia. Na nie wyłóż warstwę kremu. Każdą oprósz przyprawą do piernika i rozkrusz na niej karmelizowane bakalie i orzchy. Powtarzaj wykładanie do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprósz cynamonem i udekoruj piernikami.

Praliny chlebowe

  • 3 bułki lub kromki chleba
  • niepełna szklanka soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 3 łyżki masła lub 2 oleju
  • kakao do dekoracji
  • kawałki czekolady
  • ulubione bakalie
  • wiórki kokosowe

Bakalie i czekoladę drobno posiekaj. Pieczywo rozdrobnij w blenderze lub pokrój w kosteczkę. Sok delikatnie podgrzej.Zalej nim pieczywo i zostaw do nasiąknięcia. Masło rozpuść. Ciepłe wlej do masy chlebowej. Dodaj posiekaną czekoladę i bakalie. Uformuj kulki. Mokre obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych.

Ciasto z patelni z mandarynkami

  • 10 mandarynek
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu plus pół do dekoracji
  • pół łyżki cukru pudru do dekoracji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

Mandarynki umyj i obierz. Pokrój je na pół. Na patelni rozgrzej masło z łyżeczką cukru i cynamonu. Dodaj orzechy i wymieszaj. Gdy masło zacznie delikatnie brązowieć, ułóż na nim mandarynki i smaż przez chwilę, a potem na owoce wylej ciasto.

 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białka. Białka połącz z z sola i ubij na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubij żółtka z cukrem. Wlej masę do mąki, dodaj olej oraz mleko. Potem delikatnie wmieszaj pianę z białek. Ciasto będzie dość luźne. Wylej je na patelnię z gorącymi mandarynkami, wyrównaj, przykryj i zostaw na małym ogniu na około 30 -35 minut. Potem odwróć je dnem do góry. Gotowe oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Cukier waniliowy

  • szklanka cukru
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem wydrąż nasionka. Nasiona wymieszaj z cukrem i razem z pustymi laskami włóż do słoika. Szczelnie zamknij, co jakiś czas wstrząsaj. Po ok. tygodniu cukier waniliowy jest już gotowy.

Ekstrakt waniliowy (esencja waniliowa)

  • 2 laski wanilii
  • 150ml wódki

Laski wanilii przetnij na pół i wzdłuż wydrążjąc nasionka. Do butelki wsyp nasionka, laski i zalej wódką. Można nie wydrążąć nasion, jednak ekstrakt jest wówczas mniej aromatyczny. Obecność ziarenek w niczym mi nie przeszkadza. Ekstrakt odstaw w ciemne miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Po tygodniu jest już ciemniejszy, jednak na wydobycie aromatu trzeba jeszcze poczekać. W miarę ubywania ekstraktu podczas używania, wystarczy laski ponownie zalać alkoholem i odstawić na jakiś czas.

Smacznego!

Dodatkowe przepisy:

Ocet ze skórek i ogryzków jabłek

  • ogryzki i skórki jabłek – tyle, żeby ciasno wypełniły słoik
  • 5 łyżek cukru lub miodu
  • litr cieplej przegotowanej wody

Cukier/miód wymieszaj z wodą. Słoik wyparz, wrzuć skórki, ogryzki. Zalej wszystko słodką wodę. Owoce nie mogą wypływać. Dobrze przykryj ściereczką/ złożoną gazą, obowiąż gumką i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Ta ochrona jest istotna – zapach octu przywołuje muszki, gdy wpadną do środka – płyn trzeba będzie wylać.

Ważne: 2 razy dziennie ocet trzeba przemieszać – najlepiej drewniana łyżką i pilnować, by owoce nie wystawały z wody. Taki zabieg zapewnia dopływ tlenu i ułatwi fermentację.

Po 2 -3 tygodniach owoce powinny opaść na dno, a w słoiku powstanie piana. To moment, w którym możesz zlać płyn. Trzeba przecedzić go przez sitko do czystego słoika. Znowu przykryj ściereczką lub gazą i zostaw w spokoju na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie ocet zaczyna słodko pachnieć, jest klarowny i nie czuć w nim drożdżowego posmaku. Taki płyn znowu trzeba przecedzić. Gotowy przechowuj w zamkniętej butelce czy słoiku. Nie ma terminu przydatności. Nie musi być w lodówce.

Dlaczego jest lepszy ze skórek i ogryzków?

Jest bardziej intensywny i klarowny, bo zawarta w pestkach pektyna nadaje mu gęstości. Ma więcej aromatu, w skórkach jest dużo witamin. Blisko połowa błonnika w jabłku skoncentrowana jest w skórce. W przypadku folianów oraz fitosteroli – niemal całość. W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A oraz K – to wpływa na smak octu.

Ocet ze skórek cytrusów do sprzątnia

  • słoik skórek z cytryny i pomarańczy

Ocet cytrynowy – zalewamy skórki ciepłą wodą, dodajmy łyżkę cukru zakręcamy słoik i czekamy 6 tygodnie na wyprodukowanie octu. Potem płyn przelewamy do butelki ze spryskiwaczem, dolewamy przegotowaną wodę (proporcje 1:1) i używamy do mycia szyb, luster, kranów. Namoczone skórki blednujemy z łyżeczką sody i mamy naturalną pastę do czyszczenia wanny, kuchenek.

01.12.2022

Gofry z wodą po gotowaniu ciecierzycy

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 szklanka zimnej wody
  • ¼ szklanki dowolnego mleka
  • szczypta soli
  • szklanka wody po gotowaniu ciecierzycy,
  • olej do smarowania gofrownicy

Wodę po gotowaniu ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę. Suche składniki wsyp do miski, na wierzch dodaj proszek do pieczenia i skrop go octem. Wymieszaj, a potem wlej olej, wodę oraz mleko i połącz składniki. Na końcu do ciasta wmieszaj delikatnie sztywną pianę. Ciasto nakładaj porcjami do wysmarowanej olej gofrownicy i piecz do zarumienienia.

Pasta paprykowa

  • 5 czerwonych papryk
  • ząbek czosnku
  • kromka suchego pieczywa
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka miodu/cukru
  • 2 łyżki orzechów – ziemnych, włoskich – dowolnie
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z połówki pomarańczy
  • sól, pieprz

Papryki umyj, wydrąż gniazda i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 -25 minut. Gorące przełóż do blendera, dodaj czosnek, orzechy, pieczywo. Dopraw przyprawami i sokiem z pomarańczy.  Rozdrobnij. Na koniec do pasty wmieszaj posiekaną natkę pietruszki.

Konfitura marchewkowa

  • 4 marchewki
  • 1 gruszka
  • sok i skórka z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • łyżka masła lub oleju
  • 5 łyżek wody

Marchewki wyszoruj, gruszki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.  Na patelni rozgrzej masło, dodaj marchewki i gruszkę Wysp cynamon oraz goździki, wlej sok i skórkę z pomarańczy. Wlej wodę.  Przesmaż przez 10 minut. Gorące przełóż do blendera, dodaj cukier lub miód i zmiksuj na gładkie puree, Możesz ją doprawić także tymiankiem lub rozmarynem.

Pizza z patelni z keczupem z bananów

2 sztuki

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej albo razowej
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki dowolnego mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • łyżka suszonych drożdży lub łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • pół łyżeczki cukru

do wypełnienia

  • 1 kula sera mozzarella lub kawałek żółtego sera
  • 10 pieczarek
  • szpinak lub rukola
  • inne ulubione dodatki

keczup z bananów

  • 5 pomidorów
  • 1 dojrzały banan
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka przyprawy prowansalskiej
  • garść świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kawałek papryczki chili

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże lub proszek do pieczenia oraz przyprawy Wymieszaj. Wlej wodę, olej i mleko. Wbij jajka. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut.

W tym czasie zrób keczup.

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i duś przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć banana, bazylię i zblenduj całość na gładki sos.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.

Patelnię wysmaruj delikatnie olejem. Gdy będzie rozgrzana, wyłóż na nią jeden placek i podpiekaj go przez 5 minut. Po tym czasie odwróć i gorącą górną część wysmaruj keczupem, a na nim ułóż pieczarki, ser i ulubione składniki.

Przykryj patelnię i zostaw na ogniu na kolejne 5-7 minut. Gdy ser się rozpuści, przełóż pizzę na talerz i udekoruj szpinakiem lub rukolą.

Trufle z ciecierzycy

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • pół szklanki daktyli
  • ¼ szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, biszkopty

Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na pół godziny. Gdy zmiękną odcedż wodę i posiekaj daktyle. Ciecierzycę przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę, dodaj daktyle oraz płatki i ponownie rozdrobnij. Na koniec wymieszaj masę z miodem, kakao i cynamonem. Z masy ulep niewielkie kulki. Każdą obtocz w posiekanych orzechach, wiórkach lub rozdrobnionych biszkoptach.

Jeśli chcesz mieć aromatyczne trufle – możesz do masy dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, a daktyle zalać winem lub likierem zamiast wodą.

Czekoladowy mus z wody po gotowaniu ciecierzycy

  • pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
  • 100 gorzkiej czekolady,
  • 1-2 łyżeczki cukru

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Zostaw do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp powoli cukier i dalej ubijaj. Później delikatnie wmieszaj sztywną pianę do czekolady. Możesz podawać go z mrożonymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.