Moje przepisy

Warsztaty z olejem rzepakowym

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

16.04.2024

Pasta z ciecierzycy i czosnku niedźwiedziego z domowymi nachosami

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g wegańskiego sera typu feta lub tofu
  • 5-6 liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól/pieprz
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Ciecierzycę odcedź, ale nie wylewaj wody – wykorzystaj do zrobienia majonezu. Liście czosnku podrzyj lub posiekaj. Dodaj ocet, olej, dopraw solą, pieprzem. Zmiksuj na gładki krem. Pastę serwuj z nachosami.

Nachosy

  • pół szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli

Do miski wsyp obie mąki, dodaj sól i wlej gorącą wodę, dodaj olej. Wyrób ciasto. Powinno być sprężyste. Przykryj miskę z ciastem ściereczką lub talerzykiem i włóż do lodówki na pół godziny. Potem wyjmij, odrywaj kawałki i każdy cienko rozwałkuj na desce oprószonej mąką. Ostrym nożem wycinaj trójkąty. Rozgrzej patelnię – bez tłuszczu. Na gorącej smaż nachosy przez minutę po każdej ze stron.

Steki z czerwonej kapusty z salsą ze zmarniałych ziół

  • główka czerwonej kapusty
  • 5 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół szklanki orzechów włoskich

Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Kapustę umyj i pokrój w grube plastry. Każdy z nich ułóż na blaszce do pieczenia. Wysmaruj je olejem z ostrą papryką. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wstaw blachę z kapustą i piecz przez 30 minut. Posyp prażonymi orzechami. 

Na talerzu rozsmaruj salsę i ułóż na niej steki.

Salsa ze zmarniałych ziół

  • pęczek kolendry i mięty
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 cm kawałek świeżej papryczki chili
  • 2 plastry imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz

Przełóż wszystkie składniki do naczynia blendera i rozdrobnij tak, by postała aksamitna salsa.


Foccacia z czerwoną cebulą, czarnuszką i miętowym majonezem

  • 2,5 szklanki mąka pszennej najlepiej typ 00
  • szklanka ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3/4 oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3 czerwone małe cebule
  • 1/3 szklanki czarnuszki

Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj 2 łyżki mąki, cukier,  zamieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, gdy drożdże zaczną pracować, zwiększą objętość dodaj je do mąki rozpuszczone i wymieszaj ciasto łyżką, a potem wlej połowę oleju i wyrób dłońmi lub w malakserze.

Przykryj miskę ściereczką  i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto z dodatkiem pozostałego oleju. Powinno być delikatnie lepiące się i przyjemnie miękkie.  Przełóż je do formy i odstaw na kwadrans. W tym czasie pokrój w piórka cebulę. Palcami rozciągnij ciasto w formie, zrób w nim niewielkie dołki i włóż w nie kawałki cebuli. Posyp czarnuszką i skrop resztkami oleju.  

Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.

Wegański miętowy majonez

  • 150 ml wody po ciecierzycy
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść świeżej mięty
  • pół łyżeczki czarnej soli

Miętę posiekaj bardzo drobno. Przełóż ją do miseczki. Do blendera wlej wodę po ciecierzycy. Wsyp płatki drożdżowe, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i miksuj na wysokich obrotach przez 2 minuty. Gdy pojawi się kremowa, spieniona masa, delikatnie zacznij wlewać do niej olej i ponownie zblenduj. Po kolejnej minucie majonez jest gotowy.

Wymieszaj go z miętą. Przechowuj przez maksymalnie 3 dni w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.