Moje przepisy

Mleko kokosowe – zrób to sam

22 stycznia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

czas: 30 minut plus ew. 12 godzin

ilość: 300 ml

poziom trudności: łatwe

  • 200 g – szklanka wiórków kokosowych
  • 400 g wrzątku
  1. Wiórki kokosowe zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin (jeśli mleko potrzebne jest od razu – trzeba wiórki gotować 5 minut)
  2. Po namoczeniu wszystko zmiksuj blenderem.
  3. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę.
  4. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.
  5. Jest najprostszy przepis, a efekt jest naprawdę zaskakujący o czym przekonuje się bardzo często, gdy opowiadam o tym przepisie na warsztatach zero waste.
  6. Z pozostałej po zrobieniu mleka kokosowego pulpy można zrobić pyszne frufle kokosowe (przepis).

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.