Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie o planecie.
Moja najnowsza książka. Na kartkach zapełnionych historiami, informacjami i przepisami zamknęłam odpowiedzi na pytania, potrzeby, jakie usłyszałam tutaj od Was, w czasie warsztatów czy spotkań. To książka, w której przeplata się wszystko, co kocham i potrafię – rozmowa, opowieść, mieszanie w garnkach.
Nie ma w niej w nachalności, są podpowiedzi i jest możliwość wyboru. Większość z receptur serwuję w dwóch odsłonach – roślinnej i mięsnej. Pokazuję, jak gotuję w swoim domu, na imprezach u znajomych, szkoleniach – w rytmie fleksi, lokalnie, sezonowo, bez marnowania.
Pytam tych którzy wiedzą lepiej lekarki, dietetyczki, szefa kuchni i kampanii RoślinnieJemy – o sens ograniczania mięsa, jak nadmiar wpływa na zdrowie i środowisko, co zrobić, by rozsądnie komponować posiłki.
Nie wierzę, że mięso zniknie z talerzy i wszyscy będą weganami. Znam prognozy – o nich też napisałam w książce i wiem, jak bardzo – z różnych przyczyn – świat uzależnił się od mięsa. Jestem pewna, że można jeść go mniej. Bo kluczowy problem tkwi w nadmiarze.
W naszym kraju jest nieco ponad milion wegetarian i wegan. Połowa Polaków deklaruje, że chce ograniczyć mięso. Motywacje są różne. Liczy się efekt – mniej mięsa na talerzu u większości z nas – przyniesie większy zysk niż całkowita rezygnacja 1% mieszkańców. I tu nie chodzi o licytację, kto pomaga planecie bardziej i jest lepszy w swoich wyborach, ale o świadomość, że warto tę mięsną rozpustę zahamować.
To cel mojej książki. Fleksitarianizm. Unikam zero jedynkowego podejścia, pokazuję możliwości, jakie funduje ograniczenie. To wystarczający wybór na początek.
W książce nie zawarłam sztywnych reguł, są inspiracje. Mam nadzieję, że sięgniecie po nią, tak obficie, jak po moje poprzednie bestsellerowe – dzięki Wam ❤️książki.
Mniej mięsa w Dzień Dobry TVN
Kilka przepisów z książki „Mniej mięsa” przygotowałam w Dzień Dobry TVN. Falafele brokułowe, sałatka z brokułów, domowe tortille, cebule z boczniakami i śmietanką słonecznikową oraz smarowidło z kaszy gryczanej z korzeniowymi warzywami
Nagranie z programu, oraz reakcje Doroty Wellman i Marcina Prokopa, znajdziesz tu (link)
Pierwsze opinie o książce „Mniej mięsa”
„Mega sztos. I super wydanie. Porządna okładka. Tylko się chwalić taka książka. Będę polecać w pracy.”
Aga
To jest książka, której nam trzeba.
zaparzeciherbate
Pięknie wydana, z porządną dawką wiedzy.
Monika
Jestem zachwycona, że jest napisana tak na luzie, bez napinki, tak jakby to była rozmowa z koleżanką, by starać się dla Planety, dla zdrowia jeść mniej mięsa, ale bez „ciotkoklotkowych” rad i pouczeń
Katalaga
Ksiażka jest nie tylko bardzo mądra i ciekawa, ale jeszcze taka piękna
Ruda_102
Przepisy – jest ich naprawdę dużo i nie są skomplikowane. Dla całej rodziny
Kwelka_gotuje
Zrobiłam przepis na burgery. I mój mąż chce ze mną brac drugi ślub Mówi że smak dzieciństwa.
Justyna
Książka pięknie wydana z przepisami, można się zainspirować i smacznie zjeść.
Aldona
Jest wspaniała !!! Idealna na wiosnę ! Na zmianę nawyków żywieniowych i na dobry start z fleksi.
Ola
Jestem zachwycona
Klementyna
Wszystkie cytaty pochodzą z Instagrama oraz Facebooka
Książkę możecie zamówić, np. w empiku (link)