Mniej mięsa

Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie o planecie.

Książka o tym jak jeść mięsa

Moja najnowsza książka. Na kartkach zapełnionych historiami, informacjami i przepisami zamknęłam odpowiedzi na pytania, potrzeby, jakie usłyszałam tutaj od Was, w czasie warsztatów czy spotkań. To książka, w której przeplata się wszystko, co kocham i potrafię – rozmowa, opowieść, mieszanie w garnkach.

Nie ma w niej w nachalności, są podpowiedzi i jest możliwość wyboru. Większość z receptur serwuję w dwóch odsłonach – roślinnej i mięsnej. Pokazuję, jak gotuję w swoim domu, na imprezach u znajomych, szkoleniach – w rytmie fleksi, lokalnie, sezonowo, bez marnowania.

Pytam tych którzy wiedzą lepiej lekarki, dietetyczki, szefa kuchni i kampanii RoślinnieJemy – o sens ograniczania mięsa, jak nadmiar wpływa na  zdrowie i środowisko, co zrobić, by rozsądnie komponować posiłki.

Nie wierzę, że mięso zniknie  z talerzy i wszyscy będą weganami. Znam prognozy – o nich  też napisałam w książce i wiem, jak bardzo –  z różnych przyczyn – świat uzależnił się od mięsa. Jestem  pewna, że można jeść go mniej. Bo kluczowy problem tkwi w nadmiarze.

W naszym kraju jest nieco ponad milion wegetarian i wegan. Połowa Polaków deklaruje, że chce ograniczyć mięso. Motywacje są różne. Liczy się efekt – mniej mięsa na talerzu u większości z nas – przyniesie większy zysk niż całkowita rezygnacja 1% mieszkańców. I tu nie chodzi o licytację, kto pomaga planecie bardziej i jest lepszy w swoich wyborach, ale o świadomość, że warto tę mięsną rozpustę zahamować.

To cel mojej książki. Fleksitarianizm. Unikam zero jedynkowego podejścia, pokazuję możliwości, jakie funduje ograniczenie. To wystarczający wybór na początek.

W książce nie zawarłam sztywnych reguł, są inspiracje. Mam nadzieję, że sięgniecie po nią, tak obficie, jak po moje poprzednie bestsellerowe – dzięki Wam ❤️książki.

Mniej mięsa w Dzień Dobry TVN

Kilka przepisów z książki „Mniej mięsa” przygotowałam w Dzień Dobry TVN. Falafele brokułowe, sałatka z brokułów, domowe tortille, cebule z boczniakami i śmietanką słonecznikową oraz smarowidło z kaszy gryczanej z korzeniowymi warzywami

Nagranie z programu, oraz reakcje Doroty Wellman i Marcina Prokopa, znajdziesz tu (link)

Pierwsze opinie o książce „Mniej mięsa”

„Mega sztos. I super wydanie. Porządna okładka. Tylko się chwalić taka książka. Będę polecać w pracy.”

Aga

To jest książka, której nam trzeba.

zaparzeciherbate

Pięknie wydana, z porządną dawką wiedzy.

Monika

Jestem zachwycona, że jest napisana tak na luzie, bez napinki, tak jakby to była rozmowa z koleżanką, by starać się dla Planety, dla zdrowia jeść mniej mięsa, ale bez „ciotkoklotkowych” rad i pouczeń

Katalaga

Ksiażka jest nie tylko bardzo mądra i ciekawa, ale jeszcze taka piękna

Ruda_102

Przepisy – jest ich naprawdę dużo i nie są skomplikowane. Dla całej rodziny

Kwelka_gotuje

Zrobiłam przepis na burgery. I mój mąż chce ze mną brac drugi ślub Mówi że smak dzieciństwa.

Justyna

Książka pięknie wydana z przepisami, można się zainspirować i smacznie zjeść.

Aldona

Jest wspaniała !!! Idealna na wiosnę ! Na zmianę nawyków żywieniowych i na dobry start z fleksi.

Ola

Jestem zachwycona

Klementyna

Wszystkie cytaty pochodzą z Instagrama oraz Facebooka

Książkę możecie zamówić, np. w empiku (link)