Moje przepisy

Jak wykorzystać resztki?

17 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Zaczęło się.

Z takim tekstem dostałam wczoraj od kilku osób zdjęcia śmietnika wypełnionego wyrzuconym jedzeniem. Kosz stał na jednym z wrocławskich osiedli. Było w nim sporo chleba, warzywa. Smutny obrazek. Dlatego dziś w kuchni kryzysowej wykorzystujemy resztki.

Jednak wiem, że takie będą pojawiać się coraz częściej. Na świecie już wyprodukowano o 1/3 więcej jedzenia niż jesteśmy w stanie zjeść. Panika spowodowana zagrożeniem wirusa sprawia, że kupujemy za dużo. Pozostałe problemy się nie zmieniają. Brakuje pomysłu na wykorzystanie nadmiaru, konkretne produkty szybko się nudzą albo źle przechowywane – psują.

W odpowiedzi mam resztkowe inspiracje. To kolejna odsłona kryzysowej kuchni. Zebrałam pomysły na kilka najczęściej zostających w kuchni składników. Sprawdź, jak mogą Ci się przydać.

Jak wykorzystać resztki?

Pieczywo:

👉 chleb lub bułki wystarczy je cienko pokroić i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 min. Powstaną w ten sposób chrupiące krakersy;

👉 pokruszony chleb i podpieczony delikatnie chleb sprawdzi się w roli panierki;

👉 czerstwe pieczywo można wykorzystać zamiast mąki do zagęszczania sosów i zup;

👉 suche pieczywo można zmienić w słodkie trufle. 3 bułki lub kromki chleba trzeba wymieszać z połową szklanki wody lub mleka, 2 łyżkami masła, łyżką posiekanych orzechów i bakalii i 50 g rozpuszczonej czekolady. Z masy lepimy kulki i każdą obtaczamy w kakao.

Warzywa

👉 twarde korzeniowe wystarczy upiec, doprawić wyrazistymi przyprawami – kuminem, wędzoną papryką czy suszonymi ziołami, rozdrobnić blenderem i mieć gotową pastę do kanapek. Pieczone warzywa mogą być też samodzielną przekąską – z dodatkiem naturalnego jogurtu czy ostrego sosu pomidorowego dobrze smakują;

👉 sałata – każda nadaje się do zrobienia koktajlu albo zupy. Liście dorzucamy do bulionu, doprawiamy, mieszamy ze śmietaną lub jogurt i mamy gotową zupę.

Owoce

👉 miękkie jabłka, śliwki, gruszki najlepiej wrzucić do zimnej wody, gotować przez 10 minut, a potem zmiksować, przełożyć do słoików. Taki mus przyda się do ciast lub naleśników;

👉 z dojrzałych owoców warto też zrobić kompot, doprawiony korzennymi przyprawami skutecznie rozgrzeje i wzmocni;

👉 banany – kroimy w małe kawałki i zamrażamy. Po wyjęciu mieszamy z kawałkami czekolady, chałwy i mamy naturalne lody;

👉 ze skórek cytrusów można zrobić cukier owocowy. Wyparzone i drobno starte mieszamy je z białym lub brązowym cukrem i przesypujemy do słoika.

Suszone owoce i bakalie:

👉 zanurzone w miodzie będą deserem;

👉 zmiksowane na puch orzechy czy migdały zmienią się w dobrą mąkę, która można wykorzystać do ciast;

👉 suszone owoce wymieszane i zblendowane z czerstwym pieczywem i jakiem zostaną knedlami. Ulepione z powstałego ciasta kulki wystarczy ugotować we wrzątku. Można je też zamrozić;

Sprawdź również inne przepisy kuchni kryzysowej: 7 pomysłów na dania z ryżem.

Inne

🎯 ugotowana kasza – idealnie nadaje się do koktajlu, wystarczy dodać banana lub inny owoc, może być nawet suszony, wodę lub mleko, zmiksować i gotowe. Kasza też sycący dodatek do sałatek;

🎯 owsianka – warto zrobić z niej zrobić placki. Nadmiar owsianki mieszamy z 2-3 łyżkami mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, wbijamy jajko lub wersji wegańskiej dodajemy dojrzałego banana, mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy je łyżką na rozgrzaną  z olejem patelnię i smażymy na niewielkim ogniu do zarumienienia z dwóch stron;

🎯 kawałki wędlin – to doskonałe chipsy do sałatek. Szynkę kroimy w cienkie plastry i podsmażamy przez 2-3 minuty na suchej patelni. Chipsami można także udekorować warzywną zupę;

🎯 zioła: siekamy, wkładamy do foremek od lodów, zalewamy oliwą i wkładamy do zamrażalnika. Mamy naturalne ziołowe kostki do doprawiania sosów i zup;

🎯 podobnie możemy zrobić z resztką mleka – wlewamy do foremek do lodów i zamrażamy;

🎯 reszki jogurtu miksujemy z ulubionymi owocami i zamrażamy – powstają naturalne lody.

Sprawdź również inne przepisy kuchni kryzysowej: 5 pomysłów na dania z makaronem.

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *