Moje przepisy

7 pomysłów na dania z ryżem

16 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 3,44
Loading...

50 kilogramowy worek ryżu niósł mężczyzna, którego w piątkowy wieczór spotkałam na swoim osiedlu. Wypakował zapas dziarsko, a ja pomyślałam, że te wyliczenia o dwukrotnym wzroście sprzedaży w związku z zagrożeniem koronawirusem są prawdziwe. Sypkie produkty trafiają teraz najczęściej do koszyków, bo dają poczucie bezpieczeństwa. Dobrze przechowywany ryż może przetrwać nawet dekadę. Bez utraty jakości. To produkt, dla którego data ważności sugerowana na opakowaniu nie jest wiążąca. Jednak nie musicie czekać, jeśli macie nadmiar ryżu, zacznijcie wyjadać zapasy. Wykorzystajcie przy okazji moje przepisy.

Jak przechowywać ryż?

🎯 Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić.

🎯 Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza.

Jak gotować ryż?

🎯 Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz.

🎯 Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta.

🎯 Umyty ryż wsyp do wrzącej osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut. (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu).

🎯 Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła.

🎯 Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy.

Tip:

🎯 Do sałatek użyj 2 szklanki wody na szklankę ryżu – będzie bardziej sypki

🎯 Do burgerów, zapiekanek, smażonych dań użyj 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu

Sprawdź moich 5 pomysłów na dania z makaronem

Kopytka ryżowe

👉 szklanka ryżu

👉 1 jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

👉 2 łyżki mąki – najlepiej kukurydzianej

👉 ząbek czosnku

👉 natka pietruszki

👉 sól

👉 pieprz

Ryż ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Do zimnego wbij jajko/wsyp siemię lniane. Dodaj mąkę. Wymieszaj. Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekaj. Połącz z masą ryżową, dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę. Ulep małe kulki, każdą spłaszcz i wrzuć na gorącą wodę. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.

Burgery z ryżu

👉 2 szklanki ugotowanego ryżu

👉 cebula

👉 ząbek czosnku

👉 garść świeżych ziół – kolendry, mięty lub pietruszki – do wyboru

👉 3-4 pieczarki

👉 1 jajko lub pół szklanki rozdrobnionych w blenderze pestek słonecznika

👉 3 łyżki oliwy

👉 3 łyżki bułki tartej

👉 łyżeczka ostrej papryki

👉  sól

👉 pieprz

👉 bułki do burgerów

👉 sos – majonez, jogurt, ketchup – można wymieszać razem

👉 kiszone ogórki lub inne warzywa do przełożenia

Cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, zeszklij ją i po minucie dodaj pieczarki. Duś całość, aż woda z pieczarek odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj jajko/ rozdrobnione pestki słonecznika, posiekane zioła i starty czosnek. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wsyp przestudzone warzywa z patelni. Wymieszaj. Z masy ulep kulki, każdą z nich spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Burgery ułóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw burgery i piecz przez 25 minut. Gotowe włóż między ciepłe bułki. Dodaj plastry ogórków lub innych warzyw, jakie masz.

Ryż smażony z brokułami i migdałami

👉 1,5 szklanki ugotowanego ryżu

👉 brokuł – może być mrożony

👉 por

👉 2 ząbki czosnku

👉 3 łyżki płatków migdałowych

👉 2 łyżki sosu sojowego

👉 sól

👉 pieprz

👉 sok z cytryny

👉 4 łyżki oliwy

Czosnek posiekaj. Białą część pora pokrój w paski. Brokuły podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej, wsyp czosnek i pora. Podsmaż przez chwilę, dodaj różyczki brokułu, sos sojowy i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wsyp ugotowany ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami na patelni. Mieszaj przez 5 minut, by ryż się zarumienił. Na koniec dodaj płatki migdałowe.

Pasta kanapkowa z ryżu

👉 szklanka ugotowanego ryżu

👉 szklanka pestek słonecznika

👉 4 łyżki koncentratu pomidorowego

👉 ząbek czosnku

👉 sól

👉 pieprz

👉 pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie

👉 2 szklanki wody

Słonecznik przesyp do garnka, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź go, przełóż do blendera, dodaj ryż, posiekany czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj całość. Na koniec wymieszaj pastę z koncentratem pomidorowym i wędzoną papryką.

Gofry ryżowe

👉 szklanka ugotowanego ryżu

👉 szklanka mąki – można użyć pszennej, orkiszowej, ryżowej

👉 1,5 szklanki mleka/mleka sojowego lub kokosowego

👉 dojrzały banan

👉 2 łyżki oleju

👉 łyżeczka proszku do pieczenia

👉 szczypta soli

Ryż przełóż do blendera. Wlej banana, mleko i olej, zmiksuj wszystko, tak by ryż się rozdrobnił. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj dokładnie. Ciasto zostaw na kwadrans. Potem łyżką nakładaj porcje do rozgrzanej gofrownicy. Gofry możesz podać z dowolnymi dodatkami – konfiturą, masłem orzechowym, oprószone cukrem pudrem lub z warzywami czy wędliną.

Zupa koperkowa z ryżem

👉 szklanka ryżu

👉 pęczek koperku

👉 2 pietruszki korzeń

👉 mały seler

👉 biała część pora

👉 cebula

👉 łyżka chrzanu

👉 3 łyżki masła/oliwy

👉 4 łyżki śmietany 18%/śmietany słonecznikowej

👉 2, 5 litra wody

👉 łyżka mąki

👉 sól

👉 pieprz

👉 łyżeczka octu jabłkowego

👉 4 liście laurowe

👉 5 ziaren ziela angielskiego

Warzywa umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Koperek posiekaj. W garnku rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć cebulę i smaż do zarumienienia. Dodaj pozostałe warzywa i przesmaż przez 5 minut. Gdy zmiękną wlej wodę, liście laurowe, ziele angielskie, ocet, sól, pieprz i wsyp ryż. Gotuj na niewielkim ogniu przez 12-15 minut. Po tym czasie do kubka przelej 4 łyżki zupy, dodaj mąkę, chrzan i śmietanę. Wymieszaj.  Płyn wmieszaj do gorącej zupy, a potem dodaj cały posiekany – razem z łodygami – pęczek koperku. Gotuj przez 5 minut i podawaj.

Pudding ryżowy

👉 szklanka ryżu

👉 szklanka mleka/mleka kokosowego

👉 szklanka wody

👉 sok i skórka z pomarańczy

👉 miękka gruszka lub jabłko

👉 pestki z granatu – opcjonalnie

👉 miód lub cukier

👉 łyżeczka cynamonu

Ryż opłucz, przełóż do garnka, wlej połowę mleka i szklankę wody. Ugotuj ryż ma małym ogniu. Potem przełóż do blendera, dodaj pozostałe mleko, sok pomarańczowy, pokrojoną gruszkę lub jabłko i zmiksuj na dość gładką masę. Miód/cukier wymieszaj z cynamonem i połącz z ryżowym kremem. Do kremu wmieszaj pestki granatu i skórkę z wyparzonej pomarańczy.

Do czego wykorzystać resztki ugotowanego ryżu?

Ugotowany ryż możesz przez 3 dni przechowywać w lodówce. Przełóż go do miseczki i przykryj. Zrób z nim coś dobrego przy okazji

💣 Można dodać do koktajlu – sprawdzi się zarówno w owocowym, jak i warzywnym połączeniu

💣 Ryż rozdrobniony blenderem zagęści sos lub zupę

💣 Doskonale nadaje się do wymieszania z sałatą lub pieczonymi warzywami

💣 Można nim też faszerować warzywa – pomidory, cebulę, paprykę, bakłażana

Jaki jest Twoje ulubione danie z ryżem?

Przyłącz się do konwersacji

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.