Moje przepisy

Jak zrobić zakwas z buraków

9 grudnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 4,00
Loading...

Zakwas z buraków. Dzięki niemu świąteczny barszcz będzie znakomity. Ale namawiam was na regularne picie tego napoju. Warto przygotowywać go bez przerwy i dawkować codziennie.

Zakwas pij codziennie

Zakwas z buraków to energetyk, który pobudza lepiej niż kawa. Kto nie wierzy, niech zafunduje sobie tygodniową kurację. W bonusie będą: spokojniejszy sen, dystans do świata spowodowany wewnętrznym uspokojeniem, lepsza cera, więcej mocy. Im dłuższe dawkowanie, tym bardziej będzie zadowalający efekt. Źródłem tej witalności są kiszone buraki. W tym procesie zwiększa się ilość witaminy C i przyswajalność żelaza. Zakwas z buraków to tani sposób, na drogocenne wspieranie odporności.

Dlaczego warto pić zakwas?

Odpowiedzi na to pytanie jest wiele. Jedno jest pewne zakwas z buraków powinien pić każdy.

🎯 jest doskonałym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, kobaltu

🎯 obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

🎯 uspokaja

🎯 poprawia koncentrację

🎯 działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy

To znakomity napój, który robi porządek w naszym organizmie i stawia na nogi. Namawiam do kuracji wszystkich znajomych i zbieram same satysfakcjonujące opinie. Działa, poprawia samopoczucie, ułatwia zasypianie, dodaje energii – spróbujcie, żeby sprawdzić, ile dobrego gwarantuje niepozorny zakwas.

Zaczynam z nim każdy poranek, z czterech wcześniej zaparzanych codziennie kaw piję teraz tylko jedną. 10 dni przed Bożym Narodzeniem nastawiam świąteczny wariant zakwasu. Taki z dodatkiem korzennych przypraw, wędzonej śliwki,skórki pomarańczowej, grzybowego pudru i selera. Załatwia mi smak wigilijnego barszczu nadając zupie wyrafinowanej intensywności.

Zobacz też mój reportaż z wizyty w kiszonkowym raju 🙂 Znajdziesz tam również przepisy na zakwas z buraków oraz pyszne kiszonki.

Przepis na zakwas z buraków 

Na 3 litrowy słój:

👉 1,5 kg buraków

👉 główka czosnku

👉 pół selera korzeniowego

👉 kilka gałązek tymianku

👉 4 śliwki wędzone

👉 10 goździków

👉 laska cynamonu lub 1,5 łyżeczki w proszku

👉 5 ziaren kardamonu

👉 2 gwiazdki anyżu

👉 5 ziaren pieprzu

👉 łyżeczka suszonych rozdrobnionych w moździerzu grzybów

👉 skórka starta z pomarańczy bio

👉 2 litry wody

👉 1,5 łyżki soli

👉 kromka chleba razowego

1. Buraki potnij w plastry lub paski.

2. Czosnek obierz, a ząbki pokrój w plasterki.

3. Seler i śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

4. Na dnie słoika ułóż nieco czosnku, połowę gałązek tymianku, korzenne przyprawy i buraki. Na nich pokrojony seler, śliwki, pozostały tymianek, skórkę z pomarańczy i pieprz.

5. Zalej wodą z solą. Na wierzchu ułóż kromkę chleba. Dociśnij. Przykryj ściereczką obwiązaną gumkę lub sznurkiem. Zostaw na 10 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedź.

Co zrobić, by zakwas z buraków się nie zepsuł?

🎯 wszystkie składniki muszą być przykryte wodą, można je docisnąć talerzem

🎯 chleb powinien być dobrej jakości – to ważne, zakwas często pleśnieje z jego winy

🎯 trzeba użyć przegotowanej, ale nie gorącej wody.

Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń – czyli takie białe lub zielone chmurki – napój niestety musisz wylać. Natomiast piana na powierzchni to naturalne zjawisko, świadczy o burzliwym procesie fermentacji.

Co zrobić z burakami z zakwasu

🎯 mogą być dodatkiem do sałatek, szczególnie lubi je szpinak

🎯 stare na tarce – surówką

🎯 zmiksowane z ciecierzycą będą hummusem

🎯 połączone z ugotowanymi ziemniakami farszem do pierogów lub kluskami

🎯 rozdrobnione i wymieszane z kaszą – zostaną roślinnym burgerem gotowym do usmażenia

To na zdrowie!

Przyłącz się do konwersacji

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *