Moje przepisy

Oxymel – niezawodny eliksir na odporność

5 grudnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Oxymel jest efektem potrzeby niemarnowania. Historia była taka, że w starożytnym Rzymie ktoś postanowił zepsute wino, czyli naturalny ocet,  dosłodzić miodem, by bez marudzenia dało się je wypić. I wyniku tego ratowania resztek wytworzył się naturalny roślinny antybiotyk. Skuteczny, więc wszedł na stałe do repertuaru. Średniowieczni farmaceuci mieli ponad 1000 przepisów na jego przyrządzenie. W składzie są sami mocarze, bezwzględni  wobec wirusów i bakterii.

👉800 ml  dobrego octu jabłkowego

👉500 ml miodu

👉główka czosnku

👉pół cebuli

👉laska chrzanu

👉1 papryczka chili lub płatki suszonej chili

👉łyżeczka pieprzu z ziarnach

👉kora cynamonu

👉garść świeżej lub łyżka suszonej szałwii

👉kilka gałązek tymianku (może być suszony)

👉5 cm kawałek świeżego imbiru

👉3 cm kawałek świeżej kurkumy

👉10 suszonych goździków

👉5 ziaren kardamonu

👉2 gwiazdki anyżu

Oczywiście, jeśli nie macie wszystkich składników, możecie bez problemu opuścić lub zastąpić.

Zobacz mój film z przepisami na odporność

Do litrowego słoika wlej ocet. Cebulę, czosnek chrzan, imbir, kurkumę i chili pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj do słoika. Wrzuć wszystkie zioła i przyprawy. Dobrze wymieszaj, możesz również ugnieść. (Gdy nie masz świeżych ziół – użyj suszonych)

Słoik przykryj ściereczką, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź, połączy z miodem i możesz serwować. Jeśli uznasz, że wolisz bardziej słodki oxymel, dodaj więcej miodu.

Przyłącz się do konwersacji

4 komentarze

  1. Brzmi ciekawie, a jak smakuje? Bardzo niesmaczny czy da radę go wypić bez zatykania nosa?

    1. Miodem regulujesz smak. Im dasz więcej, tym będzie bardziej słodkie. Moje dzieci 5 i 7 lat piją codziennie i mówią, że pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *