Moje przepisy

Krem z kukurydzy

25 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...



czas: 30 minut

ilość: 4 porcje

poziom trudności: łatwe

  • 2 puszki kukurydzy (około 285 g każda)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka mleka kokosowego
  • sok z limonki lub cytryny
  • szczypiorek
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • czerstwa bułka lub 2 kromki chleba
  • sól,pieprz
  • około 1 litra wody – można więcej
  1. To przepis z ostatniego mojego gotowania live. Kto oglądał, ten wie, że powstaje szybko i smakuje wybornie. Idealny pretekst do wykorzystania puszek z kukurydzą w ramach #kuchnikryzysowej.
  2. Na rozgrzanej oliwie podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Potem dorzucamy pokrojone drobno pieczywo, mieszamy i zostawiamy do zarumienienia – na kilka minut.

  3. Po tym czasie wysypujemy kukurydzę – razem z zalewą. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz oraz wodę.

  4. Gotujemy 15 minut, wlewamy mleko kokosowe i blendujemy.

  5. Mleko kokosowe można oczywiście samemu zrobić do czego namawiam, bo jest bardzo proste w wykonaniu. Tu zostawiam przepis.

  6. Kremową zupę jeszcze chwilę gotujemy. Serwujemy z posiekanym szczypiorkiem. Można też ją udekorować popcornem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *