Moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: 4 porcje
poziom trudności: łatwe
- 2 puszki kukurydzy (około 285 g każda)
- cebula
- ząbek czosnku
- szklanka mleka kokosowego
- sok z limonki lub cytryny
- szczypiorek
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- czerstwa bułka lub 2 kromki chleba
- sól,pieprz
- około 1 litra wody – można więcej
- To przepis z ostatniego mojego gotowania live. Kto oglądał, ten wie, że powstaje szybko i smakuje wybornie. Idealny pretekst do wykorzystania puszek z kukurydzą w ramach #kuchnikryzysowej.
-
Na rozgrzanej oliwie podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Potem dorzucamy pokrojone drobno pieczywo, mieszamy i zostawiamy do zarumienienia – na kilka minut.
-
Po tym czasie wysypujemy kukurydzę – razem z zalewą. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz oraz wodę.
-
Gotujemy 15 minut, wlewamy mleko kokosowe i blendujemy.
-
Kremową zupę jeszcze chwilę gotujemy. Serwujemy z posiekanym szczypiorkiem. Można też ją udekorować popcornem.