Moje przepisy

Babka cytrynowa

11 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 4,00
Loading...



czas: 1 godzina

ilość: osiem

poziom trudności: łatwe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  1. Obie mąki, proszek, sodę i kurkumę przesyp do miski – wymieszaj.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną masę, żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Do sypkich składników wmieszaj krem z żółtek, wlej olej, sok i skórkę z cytryn.
  4. Zmiksować na małych obrotach miksera. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszaj ubite białka.
  5. Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem.
  6. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw babkę i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
  7. Babka będzie świeża nawet przez 5 dni. Trzeba ją tylko owijać dobrze ściereczką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.