Moje przepisy

Mazurek z kremem pomarańczowym – przepis wegański i nie tylko

9 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

To mazurek znacznie lżejszy niż tradycyjne kajmakowe czy czekoladowe. Pysznością za to wcale im nie ustępuje. Zrobiłam go w wersji wegańskiej, ale jeśli ktoś woli – podrzucam też przepis z masłem i jajkami.

👉 125 g mąki pszennej

👉 125 g zmielonych migdałów, czyli mąki migdałowej

👉 4 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego

👉 4 łyżki oleju kokosowego

👉 2 łyżki cukru pudru

🎯 Do miski przesyp obie mąki i cukier puder. Dodaj olej kokosowy i mleko.

🎯 Zagnieć ciasto. Gdy jest zbyt suche – dodaj więcej oleju kokosowego. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Zwiń je w kulkę, przełóż do miski, przykryj i schowaj na 15 minut w lodówce.

🎯 Potem wyjmij i wylep ciastem formę do tarty wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym.

🎯 Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw formę i piecz przez 20 minut. W tym czasie zrób krem.

Krem pomarańczowy – orange curd

👉 2 pomarańcze – sok i skórka

👉 3 łyżki mąki ziemniaczanej

👉 3 łyżki wody

👉 2 łyżki oleju kokosowego

👉 4 łyżki cukru

👉 4 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego

👉 łyżka suszonych płatków róży

👉 łyżka podprażonych płatków migdałowych

🎯 Olej kokosowy rozpuść, przestudź. Z pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą – trzeba to zrobić dokładnie, by nie było żadnych grudek.

🎯 Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Wtedy wlej sok i wsyp skórkę.

🎯 Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, a na końcu wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszaj energicznie tak, by nie powstały gluty.

🎯 Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia. Jeśli chcesz, by krem był aksamitny – zblenduj go. Krem wyłóż na przestudzony upieczony spód tarty.

🎯 Wstaw deser do lodówki i zostaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Krem całkowicie zgęstnieje. Deser możesz posyp płatkami róży i płatkami migdałowymi.

Przepis z masłem i jajkami

👉 125 g mąki pszennej

👉 125 g zmielonych migdałów

👉 125 g zimnego masła

👉 jedno żółtko

👉 2 łyżki cukru pudru

🎯 Do miski przesyp obie mąki i cukier puder. Dodaj pokrojone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

🎯 Zwiń je w kulkę, przełóż do miski, przykryj i schowaj na 30 minut w lodówce.

🎯 Potem wyjmij i wylep ciastem formę do tarty wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym.

🎯 Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw formę i piecz przez 20 minut. W tym czasie zrób krem.

Krem pomarańczowy – orange curd

👉 2 pomarańcze – sok i skórka

👉 1 łyżka mąki ziemniaczanej

👉 1 łyżka wody

👉 2 żółtka

👉 1 jajko

👉 4 łyżki cukru

👉 2 łyżki masła

👉 łyżka suszonych płatków róży

👉 łyżka podprażonych płatków migdałowych

🎯 Z pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą – trzeba to zrobić dokładnie, by nie było żadnych grudek. Do garnka wlej żółtka, jajko i wsyp cukier.

🎯 Wymieszaj i zacznij podgrzewać na małym ogniu – cały czas mieszaj, by nie zrobiła się jajecznica. Gdy masa delikatnie zgęstnieje wlej  sok i skórkę.

🎯 Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, a na końcu wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszaj energicznie tak, by nie powstały gluty.

🎯 Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj  masło i wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia. Jeśli chcesz, by krem był aksamitny – zblenduj go. Krem wyłóż na przestudzony upieczony spód tarty.

🎯 Wstaw deser do lodówki i zostaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Krem całkowicie zgęstnieje. Deser możesz posyp płatkami róży i płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *