Moje przepisy

Czarny bez – syrop, nalewka, lody – naturalne lekarstwo

22 czerwca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Kwiaty czarnego bzu mają potężną siłę, która wspiera naszą odporność. Można je zbierać zupełnie za darmo i wykorzystywać w syropach, nalewkach, dżemach, lodach, a nawet szampanie. Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne przepisy na przetwory z kwiatów z czarnego bzu.

Przeczytaj też o tym jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru i zagęszczaczy (link).

Jestem fanką takich naturalnych kuracji, takich powrotów do korzeni. Moja babcia z kwiatami czarnego bzu smażyła nam racuchy, a dorosłych częstowała nalewką. Ja moim dzieciom robię lody i lemoniady. Zimą do herbaty oprócz syropu dodaję konfitury.

5 powodów, dla których warto wykorzystywać czarny bez?

🎯 łagodzi ból gardła i głowy

🎯 ma działanie wykrztuśne, rozrzedzają katar oraz ułatwiają usuwanie wydzielin

🎯 działa napotnie i antywirusowo

🎯 ma dużo witaminy C i beta karotenu, które wspierają odporność i łagodzą infekcję

🎯 ma działanie moczopędne, więc skutecznie oczyszcza nasz organizm

Jak zbierać czarny bez?

Kwiaty najlepiej ścinać delikatnie nożyczkami, rano, gdy są najbardziej wilgotne i intensywne. Po przyniesieniu do domu dobrze rozłożyć je na gazecie, by naturalnie oczyściły się z robaków. Przed użyciem odrywamy łodygi, bo są gorzkie.

Co zrobić z czarnego bzu?

Czarny bez nie może być jedzony w surowej postaci. Zawsze wymaga obróbki. Najłatwiej zrobić z niego lemoniadę.

👉 10 baldachów czarnego bzu

👉 garść świeżej mięty

👉 sok z 1 cytryny

👉 łyżka miodu lub cukru

👉 1,5 litra wrzącej wody

1.Kwiaty zalej wrzątkiem i zostaw na co najmniej 12 godzin. Potem garnek postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia – nie gotuj.

2. Po ostudzeniu przecedź i przelej do karafek. Dopraw przestudzoną lemoniadę miodem, sokiem z cytryny i miętą.

Przeczytaj też jak zrobić konfiturę z bzu lilaka (link)

Lody z kwiatów czarnego bzu

👉 30  kwiatów czarnego bzu

👉 3 łyżki cukier trzcinowy

👉 2 cm kawałek imbiru

👉 sok i skórka z pomarańczy

👉 300 ml naturalnego jogurtu

👉 2 szklanki zimnej wody

👉 pomarańcza

👉 woda

1.Około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu umyj, przełóż do garnka i zalej wodą.

2. Dodaj cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz starty imbir.

3. Zagotuj i zostaw napój do wystygnięcia.

4. Zimny przecedź przez sitko, a potem wymieszaj z jogurtem i rozlej do foremek na lody. Pojemniki z lodami włóż do zamrażarki i zostaw je tam na 5-6 godzin.

Przepis na syrop, przyda się w czasie jesiennych infekcji. Świetnie radzi sobie z kaszlem i bólem gardła. Skuteczność potwierdza pediatra moich dzieci, która zawsze w chłodnym sezonie poleca kurację bzem. Syrop zresztą można kupić w niemal każdej aptece, ale do tanich nie należy. Korzystniej jest zaplanować poranną wycieczkę w miejsce, w którym czarny bez pachnie obłędnie. Ważne by krzewy rosły daleko od zatłoczonych ulic.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

👉 40 baldachów kwiaty czarnego bzu

👉 0,5 kg trzcinowego cukru
👉 sok z 4 cytryn

1.Kwiaty  przełóż do garnka i zalej 3 litrami wrzątku. Zostaw na co najmniej 12 godzin. Potem przecedź.

2. Do garnka z naparem dodaj cukier i i gotuj na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej sok z z cytryn. Wymieszaj.

3. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików. Zakręć je dobrze i odstaw do góry dnem. Gdy ostygną, syrop jest gotowy. 

Konfitura z kwiatów pozostałych po robieniu syropu

👉 odciśnięte kwiaty czarnego bzu

👉 2 jabłka

👉 pół szklanki trzcinowego cukru

👉 sok i skóra 1 cytryny lub pomarańczy

👉 2 łyżki wody

1.Do garnka wsyp odciśnięte owoce czarnego bzu, dodaj pokrojone jabłka i wmieszaj cukier.

2. Przesmaż przez 2 minuty, tak by cukier się rozpuścił potem wlej wodę i smaż dalej do czasu aż jabłka się rozpadną i zmiękną. Potrwa to co najmniej pół godziny.

3. Gęstą konfiturę dopraw sokiem i skórą z cytrusów. Wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, by przetrwały dłużej, zapasteryzuj je w piekarniku.

4. Do piekarnika nagrzanego do 120 stopniu wstaw słoiki z konfiturą i zostaw je tam na 15 minut. Po wyjęciu ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

👉 50 baldachów czarnego bzu

👉 1 litr wody

👉 ¾ kg cukru

👉 2 cytryny

👉 1 litr spirytusu

1. Baldachy kwiatów oczyść, przełóż do dużego słoika. Cytrynę umyj, wyparz i pokrój w plasterki, ułóż je na kwiatach.

2. Wodę zagotuj w garnku razem z cukrem. Syropem zalej kwiaty z plastrami cytryn. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciepłym miejscu na tydzień.

3. Potem przecedź zawartość słoika i płyn, który został wymieszaj ze spirytusem. Nalewkę przelej do butelek i zostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na 2-3 miesiące, by nabrała mocy.

Czarny bez – syrop, nalewka, lody - naturalne lekarstwo
Jak zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *