Moje przepisy
Truskawka powstała przez przypadek. Botanik francuskiego króla posadził obok siebie dwie odmiany poziomek – z Ameryki Południowej i Północnej, a drobne owoce skrzyżowały się tworząc większy, soczysty i słodki. Ten efekt zrobił wrażenie, truskawka na stałe weszła do królewskiego repertuaru, a gdy pojawiły się chłodnie, rozprzestrzeniła się w plebejskich kuchniach.
Czy wiesz, że?
Polska jest w czołówce największych światowych producentów truskawek. W Europie więcej od nas zbierają jej tylko Rosjanie i Turcy.
Zobacz również mój przepis na konfiturę z bzu lilaka.
Trwa właśnie najpyszniejszy truskawkowy sezon. Owoce na targowych stoiskach zachęcają do wykorzystania. To najlepszy sezon na objadanie się surowymi truskawkami, z kleksem śmietany, cukrem. Warto jednak smak zachować na dłużej i zrobić kompot czy dżem.
Dżem truskawkowy bez cukru
2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
pół szklanki soku jabłkowego
skórki i ogryzki z 6 jabłek
szklanka wody
Zrób naturalną pektynę
Proporcje na zagęszczenie dżemu z 2 kilogramów truskawek.
1. Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki.
2. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i przecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić.
3. Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny.
4. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
5. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Przed włożeniem truskawek do lodówki wyjmujemy je z folii. Najlepiej przechowywać je w misce lub koszyczku. Dobrze jest od razu przebrać owoce i wyjąć miękkie egzemplarze. Z takich sflaczałych, ale nie spleśniałych warto zrobić lemoniadę czy koktajl.
Owoce myjemy tuż przed zjedzeniem. Nie wkładamy ich wilgotnych do lodówki, bo zbierająca się w nich woda przyśpiesza psucie truskawek.
Płuczemy truskawki razem z szypułkami, odrywamy je (jeśli musimy) dopiero po umyciu owoców – dzięki temu do środka nie wpada woda.
Truskawki jemy z szypułkami
Na warsztatach zero waste, które prowadzę zawsze sporym zaskoczeniem jest informacja, jaką posyłam w świat o jadalności szypułek. Te zielone części truskawek wyrzucamy niepotrzebnie, bo nie dość, że nadają się do spożycia, do jeszcze oferują cały pakiet walorów. Mają dużo witaminy C, wapnia i żelaza. Wspierają pracę układu trawiennego, pomagają walczyć z bólem brzucha. zawierają składniki łagodzące ból brzucha.
Jeśli jednak nie jesteście się w stanie przemóc i porzucić przez lata pielęgnowanych przyzwyczajeń polecam inne wykorzystanie szypułek:
można je zmiksować w koktajlu razem z owocami;
ugotować kompot truskawkowy bez odrywania szypułek;
ze zmiksowanych truskawek i szypułek zrobić sos do sałaty;
dobry jest też krem owocowy na zimno z makaronem;
z samych szypułek warto nastawić napar – dobry na infekcje gardła.
Same truskawki najlepiej płukać tuż przed jedzeniem. Włożone wilgotne do lodówki szybciej się popsują. I nie zjadamy spleśniałych truskawek.
Jakiej jakości sok jabłkowy? Własnej roboty?
Możesz wykorzystać każdy rodzaj soku. Najważniejsze, żeby to był sok. I żeby nie było słodzony. Choć wiadomo, że najlepszy jest własnej roboty
Dziękuję za super przepis. Do tej pory używałam tylko soli do dżemu ale Pani patent jest rewelacyjny. Osobiście akurat miałam kilogram truskawek więc skórki z trzech jabłek , wyciągnęłam sok w sokowirówkę z tych 3 obranych jabłek a powstały mus włożyłam również do dżemu
w mig jest zagęszczony i pyszny
Bardzo się cieszę, że moje patenty tak świetnie się u Pani sprawdzają . Takie reakcje są dla mnie najlepszą motywacją.
Nie będę ukrywać że przypadkiem trafiłam na pewno stronę lecz teraz będę często tu zaglądać
Ogryzki takie z pestkami?
Tak, ogryzki z pestkami