Moje przepisy
czas: 15 minut
ilość: dla dwóch osób
poziom trudności: łatwe
- pół główki kalafiora
- 2 ogórki
- garść mięty
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
- sól/pieprz
- garść płatków migdałów
- Kalafior i ogórek. Pisaliście mi o nich często, gdy pytałam na zagospodarowanie jakich warzyw szukacie teraz pomysłu, żeby trzymać się zasady zero waste. Wystarczy, żebyś zmieszała je razem, a spodoba Ci się smaczny wdzięk tej pary. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a smak zaskakuje. Spróbuj.
- Jak przygotować sos .
- 2 łyżki oliwy mieszaj z octem jabłkowym, połową łyżeczki miodu/cukru, posiekaną miętą, solą i pieprzem.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Gorące przesyp do miseczki, a na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć różyczki kalafiora.
- Podpiecz 5 minut, przełóż do miski i mieszaj z pokrojonym w drobną kostkę ogórkami, posiekaną miętą. Mieszaj i polej sosem. Wyłóż na talerz i posyp płatkami migdałów.
- Z kalafiorem jest podobnie, jak z bobem. Im mniej obrabiany termicznie, tym mocniej da się lubić. Spróbuj.
- Jeśli chcesz mieć bardziej syte wrażenie, to kalafior w tej wersji pasuje do ugotowanej kaszy, ryżu i makaronu.