Moje przepisy

Summertime – Wola Park

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

25.06.2022

Gofry z chrupiącym bobem i miętą

Gofry – 10 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki napoju roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj – możesz to zrobić mikserem. Zostaw ciasto na 15 minut, a potem porcje nakładaj do rozgrzanej gofrownicy. Na gorące wyłóż bób.

Bób

  • szklanka ugotowanego bobu
  • 2 łyżki dowolnych orzechów
  • garść mięty
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody

Czosnek, miętę i paprykę posiekaj. Przełóż do blendera, dodaj sól, sok z cytryny, łyżkę oliwy i wodę, zblenduj  tak, by powstała gęsta salsa. Orzechy rozdrobnij, podpraż na suchej patelni. Odłóż na talerz, a na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wrzuć obrany bób.. Smaż przez 5 minut. Gorący bób przełóż do miski, wymieszaj z salsą i posyp orzechami. Sałatką wypełnij gorące gofry.

Wstążki szparagowe z truskawkami i chipsem z obierek bobu

  • pęczek białych szparagów
  • szklanka truskawek – razem z szypułkami
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka chili – świeżego lub suszonego
  • ząbek czosnki garść natki kolendry
  • szczypta soli
  • kromka czerstwego pieczywa
  • łupiny bobu

Chipsy ze skórek bobu

  • 3 szklanki skórek bobu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka miodu/syropu klonowego (wegańska wersja)
  • łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól

Do miski wsyp łupiny bobu, dodaj oliwę, miód/syrop, paprykę, sól i natkę pietruszki. Wymieszaj tak, by marynata równo pokryła skórki. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw blachę i piecz przez 10-12 minut aż łupiny się zarumienią i będą chrupiące.

Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierze. Potem pokrój je w cienkie plasterki. Z truskawek oderwij szypułki. Wrzuć je do blendera, dodaj chili, czosnek, kolendrę i ocet jabłkowy, 2 łyżki oliwy, sól. Rozdrobnij wszystko. Truskawki pokrój w ćwiartki, wymieszaj delikatnie ze szparagami. Pieczywo pokrój w drobną kostkę, przesmaż do zarumienienia na rozgrzanej oliwie. Szparagi i truskawki polej porządnie sosem i oprósz okruchami pieczywa.

Krem z obierków i końcówek szparagów bez marnowania

  • końcówki i obierki białych szparagów
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki korzeń
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • szklanka mleka kokosowego

Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż w garnku na rozpuszczonym maśle lub rozgrzanej oliwie. Dodaj końcówki i obierki szparagów, oraz pokrojone pietruszki i seler. Przesmaż wszystko chwilę, a potem wlej ¾ szklanki mleka i wodę, tak, by przykryła warzywa. Gotuj zupę około 20 minut. Całość zblenduj i przetrzyj przez sitko- jest to konieczne, gdyż końcówki mają dużo włókien). Ponownie zagrzej krem zeszparagów i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostałe mleko spień i pianką udekoruj każdą z porcji zupy.

Mus cytrynowy z truskawkami 

  • szklanka orzechów ziemnych
  • pół  szklanki  świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej plus 2 łyżki
  • Łyżeczka oliwy
  • truskawki

Do blendera wrzuć  orzechy, sok z cytryny, wodę i syrop z agawy lub klonowy. Zblenduj wszystko na jednolitą masą. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z dwiema łyżkami wody.

Masę orzechową przelej do garnka i podgrzej na małym ogniu. dodaj wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do jakiś czas i uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zacznie bulgotać, powoli dodaj rozrobioną w wodzie mąkę kukurydzianą. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Na koniec dodaj oliwę.  Gładki krem przełóż do miseczek, na wierzchu ułóż truskawki. Możesz posypać resztkami herbatników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.