Moje przepisy
czas: 1:45 minut
ilość: 10 porcji
poziom trudności: łatwe
- 6 białek
- 300 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół kilograma owoców najlepiej sezonowych
- 300 ml śmietany 36%
- łyżka likieru amaretto
- szklanka owoców
- 3 łyżki amaretto
- nieco wody
- Beza bez względu na okoliczności, nigdy nie zawiedzie. Dobrze skrojona, w domowej wersji robi wrażenie. Achy i ochy wykrzykiwane nieśmiało nawet przez tych, co niby nie lubią słodyczy – gwarantowane. Sekretów udanej kreacji jest kilka. Jeśli je zapamiętacie, beza się uda na pewno.
- Dobrej jakości białka – mogą być prosto z lodówki, choć ja wolę używać tych w temperaturze pokojowej – krócej się ubijają.
- Czysta miska, w której są ubijane białka – najlepiej tuż przed ubijaniem, przetrzeć ją ściereczką nasączoną sokiem z cytryny lub octem.
- Miska najlepiej, by była metalowa lub szklana, na plastikowej szybciej osiada tłuszcz, którego białka nie lubią.
- Białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek, nawet najmniejszy dodatek żółtka może popsuć cały efekt.
- Białka ubijamy na silniejszych obrotach miksera do czasu aż powstanie lśniąca, nie oddzielająca się od siebie masa. Gdy białka zaczną się rozwarstwiać, oznacza to, że są „przebite” i nie dadzą się uformować.
- Drobny cukier kryształ, a nie cukier puder – bardzo powoli i w takiej ilości, jak podany, dodawany do białek. Cukier jest gwarancją sukcesu. Przy wsypywaniu cukru, zmniejszamy obroty miksera i ubijamy do czasu, gdy cukier nie będzie wyczuwalny w masie – najlepiej sprawdzić rozcierając odrobinę kremu między palcami.
- Bezę bardziej się suszy niż piecze. Ważna jest więc niska temperatura – 100 -110 stopni. Można używać termoobiegu, ja wolę grzanie góra-dół i kontrolowanie, czy deser nie za bardzo się rumieni.
- Teraz czas na przepis:
- Białka wlej do miski, dodaj sól i ubij na sztywno.
- Pod koniec ubijania, gdy piana będzie lśniąca i zwarta, dodawaj do niej stopniowo cukier.
- Rób to powoli, by każda partia dobrze się połączyła z kremem.
- Na koniec wsyp mąkę i sok z cytryny – i delikatnie wmiejszaj do masy.
- Na blachę wyłóż ubitą pianę – idealna daje się bez problemu formować.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz bezę półtorej godziny.
- Zostaw deser do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
- Sos
- Owoce przełóż do garnka, zalej likierem i odrobiną wody. Zagotuj. Gorące i miękkie zmiksuj.
- Krem
- Śmietanę ubij na sztywno. Na koniec wmieszaj amaretto.
- Krem wyłóż na zimną bezę.
- Na nim ułóż obficie owoce. A je polej sosem.
- Bezę najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.
- Jeśli zrobisz bezę według mojego przepisu, koniecznie daj mi znać, jak Ci wyszła 🙂
Zobacz również inne moje przepisy
Dodaj komentarz
Mam sporo zamrożonych białek, czy 6 białek to 1/2 szklanki czy więcej?
Jedno białko to średnio 35ml, czyli 6 białek to niepełna szklanka 🙂
A co planujesz?