Moje przepisy

Bułki na śniadanie

11 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 4,20
Loading...

czas: 30 minut

ilość: 16 bułeczek

poziom trudności: łatwe

  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • 600 ml letniej wody
  • łyżka soli
  • 1 kilogram mąki
  • jajko do posmarowania
  • słonecznik, dynia, płatki do posypania
  1. Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na bułeczki śniadaniowe. Wszystkie produkty na pewno znajdziecie w swoich spiżarniach i lodówkach. Zamiast wychodzić z domu po pieczywo proponuję mój sposób na cudowny poranek z unoszącym się w domu zapachem świeżego pieczywa. Zatem do dzieła.   
  2. Drożdże dobrze wymieszajcie z miodem,  dodajcie wodę i sól.  Jeśli nie macie świeżych drożdży, dodajcie suche. Powoli wsypujcie mąkę. Szybko wyrabiajcie ciasto. 
  3. Teraz tylko uformujcie kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem, posypcie ulubionymi ziarenkami.
  4. Teraz tylko piekarnik. Uwaga! Wstawcie do zimnego piekarnika. Dopiero po włożeniu bułek ustawcie temperaturę na 200 stopni i pieczcie przez  25 minut – od momentu włożenia, a nie nagrzania piekarnika.
  5. Unosi się zapach świeżych bułek w domu?
  6. Tu możecie zobaczyć jak przygotowywałam bułki na żywo na moim profilu na Facebooku (link). 

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.