Moje przepisy

Narodowy Dzień Sportu – Warszawa

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

18.09.2022

Gofry jabłkowe z chipsem ze skórki jabłek i karmelem jabłkowym

Gofry

  • 3 małe  jabłka
  • 1 i 1/4  szklanki kaszki Helpa lub mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Białka oddziel od żółtek. Białka wymieszaj z solą i mikserem ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z mlekiem i olejem. Masę wlej do mąki, dodaj starte jabłka i delikatnie wmieszaj pianę z białek. Porcje ciasta wkładaj do rozgrzanej gofrownicy. Gorące gofry polej karmelem.

Karmel jabłkowy

  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g soku jabłkowego

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier. Mieszaj, by składniki się połączyły. Gdy tak się stanie wlej sok jabłkowy i gotuj aż sos zgęstnieje. Gorącym delikatnie polej gofry.

Chipsy ze skórek

  • Skórki jabłek
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka cynamonu

Skórki przełóż do miski, dodaj olej i cynamon oraz miód. Wymieszaj tak, by skórki były pokryte dodatkami. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią skórki. Smaż przez kilka minut. Możesz także upiec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Omlet z masłem jabłkowym

  • 3 łyżki kaszki Helpa lub mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąkę i ubitą pianę z białek. Na patelni rozgrzej masło. Wlej omlet i smaż do zarumienienia przez 3-4 minuty. Przewróć delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

Gorący posmaruj masłem jabłkowym.

Masło jabłkowe

  • 2 jabłka
  • 100 g orzechów ziemnych
  • szklanka wody
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Jabłka pokrój w kostkę, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź, przestudź i wymieszaj z miodem. Orzechy przełóż do blendera i cierpliwie rozdrabniaj je, aż powstanie gładka masa. Połącz ją z przestudzonymi jabłkami i zmiksuj ponownie. Masło przechowuj w lodówce.

Jabłkowy budyń jaglany

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki dowolnego mleka/napoju roślinnego
  • 2-3 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka posiekanej mięty
  • kawałki ulubionej czekolady

Jabłka pokrój w ćwiartki i podsmaż na wysmarowanej masłem patelni. Gdy puszczą sok, dodaj cynamon i miętę.  Kaszę przełóż do blendera dodaj ciepłe jabłka, mleko i rozdrobnij na kremową masę. Podawaj z pokruszoną czekoladą.

Kluski z prażonymi jabłkami i orzechami

Kluski

  • 1,5 szklanki semoliny z pszenicy durum
  • szklanka (lub więcej) ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli

Semolinę wsypa do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Zrób na środku wgłębienie. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając widelcem, tak by jednolicie rozprowadzić wodę w semolinie. Po dodaniu całej wody dłońmi zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z ciasta formuj ulubiony kształt makaronu. Zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj makaron. Mieszaj podczas gotowania, by się nie skleił. Po wypłynięciu na powierzchnię wyjmij gotowy makaron.

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki sera – ricotty lub twarogu
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • Łyżka cukru lub miodu

Jabłka pokrój w plastry. Na patelni podpraż posiekane orzechy. Przełóż je do miseczki, a na patelnię włóż masło, Na rozgrzane włóż plastry jabłek i cukier –  przesmaż je przez 2-3 minuty. Przełóż do miski i na patelni podgrzej ser. Gorący wymieszaj z kluskami, dodaj jabłka i orzechy.

Lemoniada ze skórek i ogryzków jabłek z ziołami 

  • skórki i ogryzki jabłek
  • łodygi ziół
  • sok z cytryny
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka miodu
  • litr wod

Skórki i ogryzki jabłek przełóż do dzbanka. łodygi ziół rozetrzyj z cukrem i imbirem w moździerzu, dodaj sok z cytryny i wszystko przełóż do dzbanka. Wlej wodę i wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.