Moje przepisy

Austria Work Shop

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

25.04.2024

TYROL

Knedle tyrolskie – z czerstwego pieczywa z ziołowym pesto

  • 5 czerstwych bułek lub 250 g chleba
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g twardego sera
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek rzodkiewek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sok i skórka z pomarańczy
  • garść świeżej mięty
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu

Rzodkiewki umyj, oderwij liście, wykorzystaj je do ukręcenia pesto. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rzodkiewki, płatki migdałowe i przesmaż całość przez 3-4 minuty. Gdy zaczną się rumienić skrop je sokiem z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem.

Pesto

  • liście z jednego pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżka startego twardego żółtego sera, parmezanu lub płatków drożdżowych
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Liście dobrze umyj i przełóż do blendera. Dodaj ciepłe pestki, oliwę, parmezan lub płatki drożdżowe, sok z cytryny, ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, a potem zmiksuj na gładką pastę.

Bułki pokrój na mniejsze na kawałki i przełóż do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzej, dopraw solą, pieprzem i wlej do pieczywa. Dodaj jajka, starty ser, wymieszaj i zostaw na 10 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, na patelni rozpuść masło i przesmaż je przez 2 minuty. Potem przerzuć ciepłe składniki do masy z bułkami. Na końcu posiekaj miętę i dodaj do knedli. Wszystko wymieszaj i zostaw na kolejne 5 minut. Z masy ulep kulki. Gdy jest zbyt wilgotna dodaj do niej bułkę tartą. W garnku zagotuj wodę i na wrzącą delikatnie wkładaj knedle.

Na talerzu wyłóż pesto, na nim ułóż knedle, posyp rzodkiewkami.

STYRIA

Krem chrzanowy z olejem z pestek dyni

  • 2 korzenie chrzanu lub 50 tartego chrzanu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki owsianej
  • szklanka mleka owsianego
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki białego wina
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  •  łyżeczka octu jabłkowego
  • garść świeżych ziół
  • 3-4 kromki chleba razowego
  • 2 łyżeczki pestek dyni

Chrzan umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp mąkę, przyprawy i szybko wymieszaj.  Powoli wlej mleko oraz bulion i mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj chrzan, czosnek, wmieszaj do składników, a potem gotuj 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlej śmietankę, wino i ocet. Ponownie gotuj przez 10 minut.

W tym czasie zioła drobno posiekaj i wymieszaj z olejem dyniowym. Na blaszce do pieczenia ułóż kromki pieczywa. Wysmaruj je pozostałą oliwą. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut. Gorące posyp ziołami. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.

Gorącą zupę chrzanową przelej do miseczek, na wierzchu ułóż grzankę z ziołami. Posyp prażonymi pestkami dyni.

KARYNTIA

Karynckie pierogi z kaszą gryczaną

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g tłustego twarogu
  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • garść świeżej kolendry
  • 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego

Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i wlej stopniowo ciepłą wodę tak, by powstało gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na kwadrans. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej masło i zarumień na nim cebulę oraz czosnek. Ziemniaki rozgnieć, wymieszaj z twarogiem, 200 g kaszy, przyprawami oraz ciepłą cebulą i czosnkiem. Wyrób masę, tak by wszystkie składniki się połączyły. Kolendrę posiekaj i dodaj do masy. Na rozgrzaną patelnię wsyp pozostałą kaszę (50 g) i upraż ją do momentu aż będzie chrupiąca. Wymieszaj ją wtedy z kuminem.


Odstawione ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę nadzienia. Uformuj pierożki, dobrze zlepiając boki.W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wrzuć pierogi i gotuj do chwili, gdy wypłyną. Na talerzu posyp pierogi uprażoną kaszą gryczaną.


WIEDEN

Knedle z morelami i okruchami pieczywa

  • 500 g moreli
  • 200 g mąki
  • 500 g sera twarogowego
  • 70 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • łyżka płatków róży

Masło z cukrem utrzyj na gładką masę. Potem dodaj do niej jajko, skórkę z cytryny i sól.  ncieraj przez chwilę, a następnie do masy wmieszaj ser. Zmiskuj wszystko, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj płatki róży. Ciasto przełóż do miski, przykryj i wstaw na kwadrans do zamrażarki.

W tym czasie umyj morele, wyjmij z nich pestki i pokrój w połówki.

Schłodzone ciasto podziel na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta oprósz mąką, rozpłaszcz, a na środku ułóż morelę. Zlep, jak pączka, uformuj kulkę i obtocz ją w mące. W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli. Powoli, delikatnie wrzucaj kulki i gotuj je około 10 minut.
Gorące przełóż do miseczek polej sosem i posyp chrupiącą kruszonką.

Sos

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki płatków róży
  • 3 kromki czerstwej chałki

Chałkę pokrusz i wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię. Ogrzewaj okruchy do zarumienienia, na końcu wymieszaj je z płatkami róży i odłóż na talerz.

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj. Gdy zacznie się rozwarstwiać szybko wlej sok z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty aż sos zacznie gęstnieć.

WIEDEN

Omlet cesarski z domową konfiturą

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła

Konfitura rabarbarowo – truskawkowa

  • 0,5 kg truskawek plus kilka do dekoracji
  • 2 łodygi rabarbaru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2-3 łodygi świeżej mięty

Zacznij od przygotowania konfitury

Truskawki umyj, ale nie odrywaj szypułek – one są jadalne. Owoce pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, przekrojone wzdłuż laski wanilii i gotuj przez pół godzinny. Po tym czasie część soku możesz odlać i wykorzystać do zrobienia lemoniady. Wyjmij laski wanilii, wydrąż z nich ziarenka i dodaj je do konfitury. Miętę posiekaj i również wsyp do garnka.  Podgrzewaj jeszcze 5 minut, a potem podawaj z omletem i świeżymi truskawkami.

Omlet – przygotowanie

Białka oddziel od żółtek, przełóż do naczynia miksera, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka przelej do większej miski i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz cukrem i proszkiem do pieczenia. 

Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.

Na dużej patelni rozgrzej masło uważając, by się nie przypaliło. Wlej masę omletową, wyrównaj, przykryj i smaż omlet przez 5 minut na niedużym ogniu. Potem przewróć go i delikatnie rozerwij na mniejsze kawałki. Przesmaż je przez 2 minuty, ściągnij z patelni na talerz i podawaj z konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.