Moje przepisy
Lubię wypatrywać jedzeniowych ciekawostek i sprawdzać, jak rozwija się kulinarny rynek. Szczególnie intensywnie dzieje się w segmencie produktów roślinnych, które dobre są nie tylko dla wegan, ale wszystkich tych, którzy po prostu chcą świadomie się odżywiać i karmić lepiej swój organizm. Ostatnio testowałam produkt o nazwie Eleplant.
To tłuszcz roślinny, który może być słuszną alternatywą dla masła. Zgrabnie rozsmarowuje się na kanapce, pachnie nieinwazyjnie i ma kremową konsystencję. Jestem dość wybredna, jeśli chodzi o skład tego rodzaju produktów, skrupulatnie czytam etykiety, a Eleplant spełnia moje kryteria. Ma krótką listę, z ciekawym dodatkiem w postaci mleka owsianego (21%), które nadaje mu przyjemny aromat i równoważy delikatną słoność. Unikalny smak zapewniają tłuszcze roślinne – między innymi rzepakowy czy kakaowy. Eleplant pozbawiony jest niepotrzebnych konserwantów i substancji zagęszczających.
Jak wykorzystywać Eleplant w kuchni?
Sprawdziłam ten produkt w różnych wariantach. Zrobiłam z jego dodatkiem kruchą tartę, przesmażyłam na nim warzywa do zupy, wykorzystałam go w cieście drożdżowym i kruszonce. W każdej z wersji sprawdził się bez zarzutu, w czasie gotowania nie rozwarstwia się, nie powstają z niego grudki, dobrze łączy się z innymi składnikami. W moim domu smakował nawet tym, co do tego rodzaju premier podchodzą dość sceptycznie. I to uważam za jeden z większych walorów tej propozycji.
Eleplant ma jeszcze jedną zaletę, nie trzeba go wcześniej wyjmować z lodówki, by szybko wyściełać nim kromkę pieczywa. To ułatwienie przydaje mi się szczególnie rano, gdy w ciągłym niedoczasie szykuję dzieciom śniadaniówki do szkoły.
Jeśli nabraliście apetytu na ten produkt, zerknijcie na półki z tłuszczami i innymi smarowidłami w Waszych ulubionych sklepach. Elaplanta kupicie w Kauflandzie, hipermarketach Auchan, Carrefour, Leclerc i wielu innych dobrych sklepach. Zapakowany jest w zieloną folię, a kostka ma 200 gram.
Przepis na dynię pod kruszonką
Dynię zamknęłam pod chrupiącą kruszonką z mąki orkiszowej, orzechów i ciekawego tłuszczu roślinnego – Eleplant. Szczegółowy przepis jest taki:
pół dyni piżmowej
100 g tłuszczu roślinnego Eleplant
szklanka mąki orkiszowej
pół szklanki orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka soli
Dynię myję i kroję w plastry. Skórka piżmowej jest jadalna, więc nie obieram jej. Plastry układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko wodą. Mąkę mieszam z orzechami, dodaję pokrojony w kostkę tłuszcz roślinny Eleplant i w blenderze łączę składniki. Potem doprawiam cynamonem, papryką wędzoną oraz solą. Kruszonkę rozsypuję na plastrach dyni. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Danie jest dobre zarówno w ciepłej, jak i zimnej wersji. Solo luz w formie dodatku.
Eleplant – co warto o nim wiedzieć?
- nie zawiera laktozy
- nie ma w składzie tłuszczów odzwierzęcych
- jest bez dodatku oleju palmowego
- łatwo się rozsmarowuje
- nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia
Wpis powstał we w ramach płatnej współpracy i promocji produktu Eleplant