Moje przepisy

Jak upiec idealną bezę

20 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

czas: 1:45 minut

ilość: 10 porcji

poziom trudności: łatwe

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół kilograma owoców najlepiej sezonowych
  • 300 ml śmietany 36%
  • łyżka likieru amaretto
  • szklanka owoców
  • 3 łyżki amaretto
  • nieco wody
  1. Beza bez względu na okoliczności, nigdy nie zawiedzie. Dobrze skrojona, w  domowej wersji robi wrażenie. Achy i ochy wykrzykiwane nieśmiało nawet przez tych, co niby nie lubią słodyczy – gwarantowane.  Sekretów udanej kreacji jest kilka. Jeśli je zapamiętacie, beza się uda na pewno.
  2. Dobrej jakości białka – mogą być prosto z lodówki, choć ja wolę używać tych w temperaturze pokojowej – krócej się ubijają.
  3. Czysta miska, w której są ubijane białka – najlepiej tuż przed ubijaniem, przetrzeć ją ściereczką nasączoną sokiem z cytryny lub octem.
  4. Miska najlepiej, by była metalowa lub szklana, na plastikowej szybciej osiada tłuszcz, którego białka nie lubią.
  5. Białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek, nawet najmniejszy dodatek żółtka może popsuć cały efekt.
  6. Białka ubijamy na silniejszych obrotach miksera do czasu aż powstanie lśniąca, nie oddzielająca się od siebie masa. Gdy białka zaczną się rozwarstwiać, oznacza to, że są „przebite” i nie dadzą się uformować.
  7. Drobny cukier kryształ, a nie cukier puder – bardzo powoli i w takiej ilości, jak podany, dodawany do białek. Cukier jest gwarancją sukcesu. Przy wsypywaniu cukru, zmniejszamy obroty miksera i ubijamy do czasu, gdy cukier nie będzie wyczuwalny w masie – najlepiej sprawdzić rozcierając odrobinę kremu między palcami.
  8. Bezę bardziej się suszy niż piecze. Ważna jest więc niska temperatura – 100 -110 stopni. Można używać termoobiegu, ja wolę grzanie góra-dół i kontrolowanie, czy deser nie za bardzo się rumieni.
  9. Teraz czas na przepis:
  10. Białka wlej do miski, dodaj sól i ubij na sztywno.
  11. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie lśniąca i zwarta, dodawaj do niej stopniowo cukier.
  12. Rób to powoli, by każda partia dobrze się połączyła z kremem.
  13. Na koniec wsyp mąkę i sok z cytryny – i delikatnie wmiejszaj do masy.
  14. Na blachę wyłóż ubitą pianę – idealna daje się bez problemu formować.
  15. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  16. Po  5 minutach zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz bezę półtorej godziny.
  17. Zostaw deser do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
  18. Sos
  19. Owoce przełóż do garnka, zalej likierem i odrobiną wody. Zagotuj. Gorące i miękkie zmiksuj.
  20. Krem
  21. Śmietanę ubij na sztywno. Na koniec wmieszaj amaretto.
  22. Krem wyłóż na zimną bezę.
  23. Na nim ułóż obficie owoce. A je polej sosem.
  24. Bezę najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.
  25. Jeśli zrobisz bezę według mojego przepisu, koniecznie daj mi znać, jak Ci wyszła 🙂

Przyłącz się do konwersacji

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.