Moje przepisy

Szparagi pod chrupiącą posypką

10 maja 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...



czas: 20 minut

ilość: trzy

poziom trudności: łatwe

  • pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła lub 3 oliwy
  • 3 kromki czerstwego pieczywa lub 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • sok i skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  1. Szparagi i czerstwe pieczywo tworzą idealny duet. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. I przy okazji nie marnujemy pieczywa, co jest problemem niemal każdego domu. Przepisy na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa zawsze cieszą się dużą popularnością podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów zero waste, dlatego nie mam wątpliwości, że i ten podbije wasze serca.
  2. Danie przygotowuje się ekspresowo, a efekt jest imponujący.
  3. Szparagi umyj, obierz, odetnij końcówki.
  4. W garnku zagotuj wodę, włóż szparagi, najlepiej tak, by główki nie były zanurzone. Można użyć do tego specjalnego garnka, ale jeśli nie macie to wystarczy zawiązać szparagi i postawić w każdym garnku.
  5. Gotuj przez 4 minuty. Potem odsącz i przełóż szparagi do naczynia żaroodpornego. Skrop sokiem z cytryny.
  6. Czosnek, koperek i pieczywo drobno pokrój.
  7. Wymieszaj wszystko ze startą skórką cytryny, solą i pieprzem.
  8. Mieszanką posyp szparagi ułożone w naczyniu, a potem na nią zetrzyj masło. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  9. Wstaw szparagi i zapiekaj przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.