Moje przepisy

Brownie z ciecierzycą

13 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...



czas: 30 minut

ilość: 8 sztuk

poziom trudności: łatwe

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g czekolady
  • 50 g orzechów lub migdałów lub pestek słonecznika
  • 80 g rozpuszczonego gorącego masła (może być też olej)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego lub dojrzały banan lub 1 jajko
  • espresso
  • pół łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody z ciecierzycy
  1. Warto przełamywać smakowe bariery. Dzięki ucieczce od sztampowych połączeń można wykorzystać resztki.
  2. W mojej lodówce było pół słoika ugotowanej ciecierzycy. Na sałatkę z nią nie miałam ochoty, potrzebowałam słodyczy, którą weekendowo obiecałam dzieciom.
  3. Odsączyłam więc ją, zimny płyn, w którym się moczyła dość długo, ubiłam na sztywno z odrobiną soli i cukrem, a potem wmieszałam w masę łyżeczkę soku z cytryny i mąki ziemniaczanej. Wycisnęłam na blaszkę drobne bezy i suszyłam je przez godzinę w piekarniku.
  4. To był resztkowy dodatek- z wody, którą często niepotrzebnie się wylewa. Samą ciecierzycę rozdrobniłam blenderem, poswatałam z innymi składnikami i po 20 minutach wyjęłam genialne brownie.
  5. Intensywne, soczyste, takie, które po zjedzeniu kawałka syci wystarczająco.
  6. Jeśli macie pod ręką nieco ugotowanej ciecierzycy, wykorzystajcie mój przepis. Będziecie zachwyceni. To najłatwiejsze brownie świata. I najbardziej obłędne.
  7. Wodę z ciecierzycy przelej do szklanki, wsyp siemię, zostaw ( jeśli używasz jajka lub banana – pomiń ten zabieg).
  8. Ciecierzycę zblenduj. Orzechy posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i kakao. Dorzuć połamaną czekoladę, wlej gorące masło lub olej oraz kawę. Wymieszaj, tak by czekolada się rozpuściła.
  9. Dodaj namoczone siemię (lub jajko czy rozdrobnionego banana), orzechy oraz ciecierzycę. Wymieszaj.
  10. Ciasto – będzie dość gęste – przełóż do formy do pieczenia (u mnie 20 cm) i wstaw do nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu posyp cukrem, rozkruszonymi bezami albo owocami.
  11. To brownie udowadnia, że warto patrzeć na kulinarne receptury przez inny pryzmat. Cudne smakowo ciasto nie musi być tylko z owoców. Strączki i warzywa też można zmienić w wyrafinowany deser.
  12. Polecam resztkowe eksperymenty❗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *