Moje przepisy

Gofry kokosowo – marchewkowe

12 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 15 minut

ilość: 6 sztuk

poziom trudności: łatwe

  • 4 łyżki konfitury z marchewki – mogą to być po prostu ugotowane i zblendowane marchewki
  • szklanka pulpy po mleku kokosowym
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego np. złotego
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  1. Śniadaniowo u mnie pojawiły się gofry, a raczej wariacja na ich temat wykreowana z rozmaitych pozostałości. Robiłam ostatnio dużo jedzeniowych fotografii , po których zostały mi między innymi upieczone buraki, pulpa kokosowa i konfitura z marchewki. Rano w chlebaku nie było za to pieczywa, więc zafundowałam rodzinie eksperyment. Gofry kokosowo – marchewkowe. Z wytrawnymi dodatkami.
  2. I wiecie co? Zdobyły uznanie. Pieczony burak jest pełen słodyczy, ułożony na puszystym twarożku daje się zjeść bez marudzenia. Warto wstać rano chwilę wcześniej i sobie tak atrakcyjnie zaprojektować dzień.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.
  4. Ciasto wyłóż łyżką do mocno rozgrzanej gofrownicy.
  5. Kilka minut i gofry gotowe.
  6. Moja konfitura marchewkowa jest pełna korzennych przypraw, kuminu i imbiru, więc one dominują w smaku gofrów.

Przyłącz się do konwersacji

3 komentarze

  1. Czy mogłabyś podzielić się przepisem na konfiturę z marchwi??? Zaciekawiłaświetnie mnie tym, a marchwi mam w tym roku bardzo dużo. I jeszcze ta pulpa z mleka kokosowego mnie zastanawia, skąd ją bierzesz? Czy kupujesz jakieś specjalne mleko ?

    1. Część – przepis na konfiturę marchewkową
      • 5-6 ugotowanych marchewek
      • sok i skórka z pomarańczy
      • sok i skórka z cytryny
      • szczypta cynamonu
      • 3 łyżki cukru

      Marchewki obierz, pokrój na kawałki i przełóż do
      blendera. Zmiksuj na puree, a potem przełóż ponownie do garnka i dodaj cukier. Smaż konfiturę przez 5 minut, potem dodaj sok i skórkę z cytrusów i smaż ponownie przez 2-3 minuty. Gdy konfitura zacznie gęstnieć, przełóż ją do słoika. Możesz ją doprawić także tymiankiem lub rozmarynem.
      Jeśli chodzi o pulpę kokosową, to zostaje mi po zrobieniu mleka kokosowego. Tu zostawiam przepis:
      http://sylwiamajcher.pl/2020/01/mleko-kokosowe-zrob-to-sam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *