Moje przepisy

Pizza – najłatwiejszy przepis

9 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

czas: 60 minut

ilość: 3-4 pizze o średnicy ok. 25 centymetrów dla 4 osób.

poziom trudności: łatwe

  • pół kilograma mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka wody
  • sos pomidorowy
  • 200 g mozzarelli
  • oregano, sól, pieprz, papryka słodka, cukier
  • dodatki – wszystko to, co lubisz lub zalega w lodówce
  1. Pizza doskonale przyjmuje porzucone resztki. Ułożone skromnie na cienkim placku natychmiast zmieniają wizerunek. Dlatego warto mieć dobry przepis na ciasto i wykorzystywać go, gdy w lodówce pojawi się nadmiar składników. 
  2. Moje dzieci lubią wersję najprostszą, czyli margaritę, ja dodaję gorgonzolę, rukolę lub szpinak. Nawet te podwiędnięte liście sprawdzą się wyśmienicie. Na mojej pizzy dobrze wyglądają też plastry cukinii czy kawałki papryki.  Mąż najczęściej wybiera, anchois i chilli. 
  3. Pizzę robi się szybko i przyjemnie. I zawsze wychodzi. 
  4. Rozrób drożdże w szklance wody z łyżeczką cukru.
  5. Odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  6. Do mąki wsyp łyżeczkę papryki słodkiej (ciasto będzie lekko różowe), szczyptę soli i rozrobione drożdże
  7. Wyrabiaj ciasto i dolewaj wodę oraz oliwę.
  8. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od ręki.
  9. Kilka minut należy je wyrabiać. Jeśli Ci się nie chce ręcznie, możesz skorzystać z robota kuchennego, thermomixu czy innego tego typu urządzenia.
  10. Ciasto odstaw na pół godziny, żeby wyrosło.
  11. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę, z grzaniem tylko od dołu.
  12. Jeśli korzystasz z kamienia do pizzy, to włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  13. Uformuj placek, możliwie jak najcieńszy. Rękami lub wałkiem.
  14. Posmaruj sosem pomidorowym (ew. dopraw solą i pieprzem), posyp oregano.
  15. Sos pomidorowy ja szykuje latem. Kilkadziesiąt słoików z miksowanymi i lekko odparowanymi pomidorami czekają w komórce na pizze. Jeśli tego nie zaplanowałaś wykorzystaj pomidory z puszki.
  16. Nałóż pokrojony w plastry ser. Pamiętaj! Nie wymieniaj mozzarelli na żółty ser. Mozzarella jest absolutnie obowiązkowa.  
  17. Najzwyklejsza pizza jest najlepsza, ale można oczywiście dodać to co lubisz najbardziej. Najważniejsze, żeby nie przesadzić i nie zrobić z pizzy bigosu 😊
  18. Włóż do piekarnika na kilka minut.
  19. Wyjmij jak zobaczysz, że ser się roztopił i zaczyna ciemnieć.
  20. Po chwili wróć do punktu 13, i tak w kółko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *