Moje przepisy

Kalafior z ogórkiem

21 czerwca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 15 minut

ilość: dla dwóch osób

poziom trudności: łatwe

  • pół główki kalafiora
  • 2 ogórki
  • garść mięty
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • sól/pieprz
  • garść płatków migdałów
  1. Kalafior i ogórek. Pisaliście mi o nich często, gdy pytałam na zagospodarowanie jakich warzyw szukacie teraz pomysłu, żeby trzymać się zasady zero waste. Wystarczy, żebyś zmieszała je razem, a spodoba Ci się smaczny wdzięk tej pary. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a smak zaskakuje. Spróbuj.
  2. Jak przygotować sos .
  3. 2 łyżki oliwy mieszaj z octem jabłkowym, połową łyżeczki miodu/cukru, posiekaną miętą, solą i pieprzem.
  4. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Gorące przesyp do miseczki, a na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć różyczki kalafiora.
  5. Podpiecz 5 minut, przełóż do miski i mieszaj z pokrojonym w drobną kostkę ogórkami, posiekaną miętą. Mieszaj i polej sosem. Wyłóż na talerz i posyp płatkami migdałów.
  6. Z kalafiorem jest podobnie, jak z bobem. Im mniej obrabiany termicznie, tym mocniej da się lubić. Spróbuj.
  7. Jeśli chcesz mieć bardziej syte wrażenie, to kalafior w tej wersji pasuje do ugotowanej kaszy, ryżu i makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *