Moje przepisy
czas: 30 minut
ilość: 16 bułeczek
poziom trudności: łatwe
- 40 g świeżych drożdży
- łyżka miodu
- 600 ml letniej wody
- łyżka soli
- 1 kilogram mąki
- jajko do posmarowania
- słonecznik, dynia, płatki do posypania
- Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na bułeczki śniadaniowe. Wszystkie produkty na pewno znajdziecie w swoich spiżarniach i lodówkach. Zamiast wychodzić z domu po pieczywo proponuję mój sposób na cudowny poranek z unoszącym się w domu zapachem świeżego pieczywa. Zatem do dzieła.
- Drożdże dobrze wymieszajcie z miodem, dodajcie wodę i sól. Jeśli nie macie świeżych drożdży, dodajcie suche. Powoli wsypujcie mąkę. Szybko wyrabiajcie ciasto.
- Teraz tylko uformujcie kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem, posypcie ulubionymi ziarenkami.
- Teraz tylko piekarnik. Uwaga! Wstawcie do zimnego piekarnika. Dopiero po włożeniu bułek ustawcie temperaturę na 200 stopni i pieczcie przez 25 minut – od momentu włożenia, a nie nagrzania piekarnika.
- Unosi się zapach świeżych bułek w domu?
- Tu możecie zobaczyć jak przygotowywałam bułki na żywo na moim profilu na Facebooku (link).
Dodaj komentarz