Moje książki

Książka o tym jak jeść mięsa

Mniej mięsa

Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie

Moja najnowsza książka. Na kartkach zapełnionych historiami, informacjami i przepisami zamknęłam odpowiedzi na pytania, potrzeby, jakie usłyszałam tutaj od Was, w czasie warsztatów czy spotkań. To książka, w której przeplata się wszystko, co kocham i potrafię – rozmowa, opowieść, mieszanie w garnkach.

Nie ma w niej w nachalności, są podpowiedzi i jest możliwość wyboru. Większość z receptur serwuję w dwóch odsłonach – roślinnej i mięsnej. Pokazuję, jak gotuję w swoim domu, na imprezach u znajomych, szkoleniach – w rytmie fleksi, lokalnie, sezonowo, bez marnowania.

Gotuję, nie marnuję

Kuchnia ZERO WASTE po polsku

W tej debiutanckiej książce odczarowuję resztki i stawiam je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Z produktów, które najczęściej trafiają do śmietnika serwuję wyśmienite dania. Zachęcam do zmiany perspektywy, podrzucam wskazówki do tego, by gotować ze światła w lodówce, unikać nadmiaru i robić racjonalne zakupy.

To pakiet praktycznych, ponad 80 łatwych przepisów, których nie trzeba trzymać się kurczowo, by wykreować znakomite posiłki. Opowiadam o skali marnowania jedzenia, wpływu, jaki porzucone odpadki mają na środowisko i namawiam do ich doceniania.

(…)

Wykorzystuję, nie marnuję

52 wyzwania Zero Waste.

Mój pomysł na podjęcie wyzwania bardziej świadomego ekologicznie życia.

To plan na miarę indywidualnych możliwości. Bez napięcia i frustracji, że coś się nie udaje. Z satysfakcją, gdy zmiana staje się nawykiem.

Sporo w tej książce inspirujących rozmów, z tymi, których wybory ogromnie szanuję i cenię. Jest solidna dawka motywacji i spojrzenie na bałagan, jaki mamy wokół przez pryzmat liczb.

(…)