Moje przepisy

Domowy makaron

19 marca 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...


czas: 10 minut plus 1,5 godziny chłodzenie i suszenie

ilość: dwie porcje

poziom trudności: łatwe

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sos
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki szklanki oliwy
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • sok i skórka z cytryny
  • 1-2 łyżki wody po gotowaniu makaronu
  • sól/pieprz
  1. Mąkę przesiej i wysyp na deskę, zrób wgłębienie i wbij do środka jajko.
  2. Zagnieć ciasto. (możesz to zrobić także w robocie kuchennym). Gdy ciasto jest zbyt suche i nie skleja się, dodaj łyżeczkę oliwy. Gotowe powinno być elastyczne.
  3. Zwiń je w kulkę, przełóż do miseczki, przykryj i schowaj na pół godziny do lodówki.
  4. Potem ciasto wyjmij rozwałkuj i pokrój w cienkie paski.
  5. Rozłóż makaron na suchej ściereczce i zostaw na godzinę do wysuszenia.
  6. Makaron wrzuć do wrzącej posolonej wody i gotuj około 2 minut.
  7. Sos 
  8. Czosnek, paprykę, orzechy i natkę razem z łodygami posiekaj drobno (możesz użyć do tego blednera). Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  9. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć wszystkie składniki i na niewielkim ogniu podsmaż przez 2-3 minuty.
  10. Wysp ugotowany makaron i dolej 1-2 łyżki wody, w której się gotował. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i przełóż na talerz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.