Moje przepisy
czas: 1 godzina
ilość: osiem
poziom trudności: łatwe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- sok z jednej cytryny
- skórka z 2 cytryn
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- Obie mąki, proszek, sodę i kurkumę przesyp do miski – wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną masę, żółtka utrzyj z cukrem.
- Do sypkich składników wmieszaj krem z żółtek, wlej olej, sok i skórkę z cytryn.
- Zmiksować na małych obrotach miksera. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw babkę i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
- Babka będzie świeża nawet przez 5 dni. Trzeba ją tylko owijać dobrze ściereczką.