Moje przepisy
czas: 15 minut
ilość: 6 sztuk
poziom trudności: łatwe
- 4 łyżki konfitury z marchewki – mogą to być po prostu ugotowane i zblendowane marchewki
- szklanka pulpy po mleku kokosowym
- łyżka zmielonego siemienia lnianego np. złotego
- 1,5 szklanki mąki razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- Śniadaniowo u mnie pojawiły się gofry, a raczej wariacja na ich temat wykreowana z rozmaitych pozostałości. Robiłam ostatnio dużo jedzeniowych fotografii , po których zostały mi między innymi upieczone buraki, pulpa kokosowa i konfitura z marchewki. Rano w chlebaku nie było za to pieczywa, więc zafundowałam rodzinie eksperyment. Gofry kokosowo – marchewkowe. Z wytrawnymi dodatkami.
- I wiecie co? Zdobyły uznanie. Pieczony burak jest pełen słodyczy, ułożony na puszystym twarożku daje się zjeść bez marudzenia. Warto wstać rano chwilę wcześniej i sobie tak atrakcyjnie zaprojektować dzień.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.
- Ciasto wyłóż łyżką do mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Kilka minut i gofry gotowe.
- Moja konfitura marchewkowa jest pełna korzennych przypraw, kuminu i imbiru, więc one dominują w smaku gofrów.
Zobacz również inne moje przepisy
Dodaj komentarz
Czy mogłabyś podzielić się przepisem na konfiturę z marchwi??? Zaciekawiłaświetnie mnie tym, a marchwi mam w tym roku bardzo dużo. I jeszcze ta pulpa z mleka kokosowego mnie zastanawia, skąd ją bierzesz? Czy kupujesz jakieś specjalne mleko ?
Część – przepis na konfiturę marchewkową
• 5-6 ugotowanych marchewek
• sok i skórka z pomarańczy
• sok i skórka z cytryny
• szczypta cynamonu
• 3 łyżki cukru
Marchewki obierz, pokrój na kawałki i przełóż do
blendera. Zmiksuj na puree, a potem przełóż ponownie do garnka i dodaj cukier. Smaż konfiturę przez 5 minut, potem dodaj sok i skórkę z cytrusów i smaż ponownie przez 2-3 minuty. Gdy konfitura zacznie gęstnieć, przełóż ją do słoika. Możesz ją doprawić także tymiankiem lub rozmarynem.
Jeśli chodzi o pulpę kokosową, to zostaje mi po zrobieniu mleka kokosowego. Tu zostawiam przepis:
http://sylwiamajcher.pl/2020/01/mleko-kokosowe-zrob-to-sam