Moje przepisy
czas: 60 minut
ilość: na jedno rodzinne posiedzenie 🙂
poziom trudności: łatwe
- 2,5 szklanki mąki – użyłam orkiszowej
- zimna pulpa z 3 ugotowanych marchewek
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka – dałam sojowe
- 3 łyżki trzcinowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść posiekanych orzechów albo żurawiny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
- szczypta soli
- cukier puder + sok z pomarańczy do ozdobienia.
- Najpierw syrop, później ciasto. Tak sprytnie da się połączyć potrzebę walki z kaszlem i apetyt na domowy deser. Ostatnio pokazał Wam przepis na rewelacyjny naturalny syrop z marchewki, który łagodzi infekcje gardła. Sporo osób zrobiło i potwierdzało na moich profilach na facebooku i instagramie skuteczność! Dziękuję za wszystkie doniesienia z chorobowego frontu.
- Kto jeszcze nie miał tej przyjemności i spróbował mocy niepozornej marchewki, niech sprawdzi. Zostawiam link. Ja właśnie nastawiam kolejną porcję, bo szprycuję siebie i dzieci profilaktycznie. I przy okazji podrzucam obiecaną recepturę na ciasto z pulpy, która zostaje po zrobieniu syropu.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, solą i przyprawami.
- W drugiej misce blenderem rozgnieć banany, jabłko – razem ze skórką, wlej mleko, olej (masło) i wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek, wsyp pulpę marchewkową, orzechy albo żurawinę i wymieszaj.
- Formę do pieczenia wysmaruj olejem. Wyłóż na nie ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw blachę z ciastem i piecz przez 40 minut.
- Ciepłe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem albo lukrem pomarańczowym – 4 łyżki cukru pudru utrzyj z 1 łyżką soku z pomarańczy.
- Lubicie ciasta z warzywami?
Dodaj komentarz