Moje przepisy
czas: 1 godzina 20 minut
ilość: cztery burgery
poziom trudności: łatwe
- Warzywa z zupy:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- por
- cebula
- czosnek
- Dodatkowo:
- surowa cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz
- Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż je do zarumienienia.
- Pozostałe ugotowane warzywa przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę i zmiksuj, ale nie rozdrabniaj ich na puch, żeby nie powstała papką.
- Gdy wykorzystujesz kaszę, wmieszaj ją do zmiksowanych warzyw.
- Dodaj bułkę tartą, siemię lniane, przyprawy, posiekaną natkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Wymieszaj. Z masy uformuj grubsze kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej.
- Wszystkie przełóż na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Piecz burgery przez 20 minut. Potem obróć każdy na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.
- Pod koniec pieczenia do piekarnika włóż przekrojone bułki.
- Ciepłe posmaruj sosem – użyłam jogurtu wymieszanego z pulpą pomidorową i chili. Włóż zielone liście – dałam jarmuż.
- Dobrze jest przełamać czymś kwaśnym – u mnie były to kiszone ogórki. Może być kimchi, karmelizowana kapusta, kiszone rzodkiewki. Na tym ułóż gorące burgery i przykryj drugą częścią bułki i zjadaj.
- Zobacz również mój przepis na gofry z warzyw po rosole (link)
Dodaj komentarz