Moje przepisy

Burgery z warzyw z rosołu

3 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 1 godzina 20 minut

ilość: cztery burgery

poziom trudności: łatwe

  • Warzywa z zupy:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • por
  • cebula
  • czosnek
  • Dodatkowo:
  • surowa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  1. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż je do zarumienienia.
  2. Pozostałe ugotowane warzywa przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę i zmiksuj,  ale nie rozdrabniaj ich na puch, żeby nie powstała papką.
  3. Gdy wykorzystujesz kaszę, wmieszaj ją do zmiksowanych warzyw.
  4. Dodaj bułkę tartą, siemię lniane, przyprawy, posiekaną natkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  5. Wymieszaj. Z masy uformuj grubsze kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej.
  6. Wszystkie przełóż na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  7. Piecz burgery przez 20 minut. Potem obróć każdy na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.
  8. Pod koniec pieczenia do piekarnika włóż przekrojone bułki.
  9. Ciepłe posmaruj sosem – użyłam jogurtu wymieszanego z pulpą pomidorową i chili. Włóż zielone liście – dałam jarmuż.
  10. Dobrze jest przełamać czymś kwaśnym – u mnie były to kiszone ogórki. Może być kimchi, karmelizowana kapusta, kiszone rzodkiewki. Na tym ułóż gorące burgery i przykryj drugą częścią bułki i zjadaj.
  11. Zobacz również mój przepis na gofry z warzyw po rosole (link)

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.