Moje przepisy

Sernik idealny – jak go przygotować

19 grudnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

Trudno sobie wyobrazić deseru bez sernika. Jak przygotować idealny sernik? A co z weganami? Dla tych, którzy nie jedzą sera, poniżej przepis na sernik bez sera. Również pyszny i prosty w przygotowaniu.

U mnie sernik pojawia się obowiązkowo przy każdej świątecznej okazji. W tym roku będzie z pomarańczową konfiturą, którą zrobiłam też do rozdania. Zapakowana do małych słoików razem z dobrą herbatą  trafi do moich koleżanek.

Jak upiec idealny sernik

Wracając do sernika. Mój sernik pojawi się na świątecznym stole w dwóch wersjach: klasycznej i wegańskiej. Oba przepisy znajdziesz niżej.

A jeśli chcesz by ten tradycyjny miał pożądaną puszystość, nie opadał uparcie i zawsze się udał? Wykorzystaj moje podpowiedzi:

➡️twaróg – tłusty i zmielony co najmniej 3 razy. Możesz to zrobić w maszynce do mięsa lub prasce. Gdy ser jest zbyt suchy warto przez mieleniem dodaj do niego śmietany.

➡️Jajka dodane do sernika muszą być w temperaturze pokojowej i dobrze, by były delikatnie ubite. One spulchniają masę.

➡️Jeśli dodajesz mąkę (nie zawsze jest potrzebna) musi być przesiana.

➡️Sernik nie popęka, gdy będziesz piekła w kąpieli wodnej. Formę z ciastem włóż do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą i dopiero później wstaw do piekarnika. Para zapewni sernikowi właściwą wilgotność i brak pęknięć.

➡️Sernik nie lubi termoobiegu i wysokich temperatur. Także 170 stopni to maksymalne grzanie, jakie mu powinnaś zafundować.

➡️Upieczony sernik wciąż się delikatnie rusza, ale nie należy go dopiekać. Po wystudzeniu będzie dobrze ścięty.

➡️Sernik opada, gdy narażony jest na gwałtowną zmianę temperatur. Po upieczeniu powinien do wystudzenia  pozostać w uchylonym piekarniku.  Potem najlepiej będzie mu w lodowce.

➡️Sernik można mrozić. W szczelnie zamkniętym pudełku, by nie wysychał. Przetrwa bez szwanku kolejne 3 miesiące.

Przepis na kawowy sernik z konfiturą pomarańczową

Spód

👉 szklanka daktyli

👉 szklanka suszonych śliwek

👉 szklanka orzechów ziemnych

👉 3 łyżki oleju

👉 1,5 łyżeczki zmielonej kawy

Masa:

👉 kilogram sera, twarogu – najpierw trzykrotnie go zmiel

👉 3/4 szklanki cukru

👉 3 łyżki mąki ziemniaczanej

👉 4 jajka

👉 pół szklanki śmietany – 30 procent

👉 1,5 łyżeczki kawy

Ser przełóż do miski, dodaj cukier i przesiej mąkę. Zmiksuj na wolnych obrotach masę. Potem dodawaj po jednym jajku, za każdym razem delikatnie miksuj.

Na koniec wmiksuj do ciasta śmietanę oraz wmieszaj zmieloną kawę.

Masę przelej na schłodzony spód, formę włóż do większej formy z wodą. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw sernik i piecz przez godzinę.

Wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika, a gdy przestygnie wstaw do lodówki. Na wierzch schłodzonego sernika, włóż pomarańczową konfiturę (przepis na konfiturę znajdziesz niżej)

Przepis na wegański sernik bez pieczenia

Gdyby jednak te rady Cię nie przekonały, mam przepis na sernik bez pieczenia. Może być zrobiony w większej formie lub tak, jak u mnie – w postaci drobiazgów. To wersja bez sera – masa jest z nerkowców, spod z daktyli.

Spód

👉 szklanka daktyli

👉 szklanka suszonych śliwek

👉 szklanka orzechów ziemnych

👉 3 łyżki oleju

👉 1,5 łyżeczki zmielonej kawy

Wszystkie składniki trzeba zblendować, a powstałą masą wyłożyć spod formy. Schłodzić w lodowce przez godzinę.

Masa

👉 300 g nerkowców

👉 300 ml śmietany kokosowej

👉 2 łyżki syropu z daktyli

👉 2 łyżeczki zmielonej kawy

👉 łyżeczka przyprawy do piernika

👉 3 łyżki oleju

Zobacz również mój przepis (wegański i nie tylko )na mazurek z kremem pomarańczowym

Nerkowce zalej wrzątkiem i zostaw na godzinę. Odsącz i zblenduj. Dodaj śmietankę, olej, syrop, kawę i przyprawę. Zmiksuj. Masę przelej na schłodzony spód.

Wstaw formę do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej na całą noc. Po stężeniu posmaruj wierzch konfiturą pomarańczową.

Przepis na konfiturę pomarańczową

3 słoiczki po 250 ml

👉 1,5 kg pomarańczy bio

👉 sok i skórka z cytryny

👉 250 g cukru

👉 300 ml wody

Pomarańcze sparzy, dobrze umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Skórkę 2 -3 z pomarańczy pokrój w cienkie paski.

W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj pokrojone pomarańcze i gotuj przez co najmniej pół godziny. Często mieszaj, by konfitura nie przypaliła się.

Gdy zgęstnieje dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a potem gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików.

Dobrze zakręć i zapasteryzuj – wstaw na 15 minut słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *