Moje przepisy

Prosty i szybki sernik

10 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...


czas: 1 godzina 30 minut plus studzenie 12 godzin

ilość: osiem

poziom trudności: łatwe

  • Sernik – tortownica 24 cm
  • Kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 700 g półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  1. Mam dla Was niezawodny przepis. Na kremowy, śnieżnobiały, porządny sernik. Na górze mojego jest rozpuszczona gorzka czekolada, posiekane orzechy laskowe i dla przełamania pestki granatu. Wystarczy też oprószenie cukrem pudrem. Najważniejsze i tak jest wnętrze.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Powinno być miękkie – wyłóż nim spód tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 min.
  3. W tym czasie zrób masę:
  4. Ser zmiel w maszynce 3 razy (możesz użyć sera zmielonego, najlepiej bez masła).
  5. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  6. Białka ubij z solą na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj masło, zmiksuj, potem wlej żółtka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
  8. Na końcu wymieszaj delikatnie mąkę ziemniaczaną i bez miksowania – ubite białka.
  9. Masę wylej na podpieczony spód. Piekarnik nagrzej do 165 stopni. Wstaw sernik i piecz przez 50 minut.
  10. Po wystudzeniu schowaj na co najmniej 12 godzin w lodówce.
  11. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.