Moje przepisy
czas: 1 godzina 30 minut plus studzenie 12 godzin
ilość: osiem
poziom trudności: łatwe
- Sernik – tortownica 24 cm
- Kruchy spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 700 g półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 2 białka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- Mam dla Was niezawodny przepis. Na kremowy, śnieżnobiały, porządny sernik. Na górze mojego jest rozpuszczona gorzka czekolada, posiekane orzechy laskowe i dla przełamania pestki granatu. Wystarczy też oprószenie cukrem pudrem. Najważniejsze i tak jest wnętrze.
- Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Powinno być miękkie – wyłóż nim spód tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 min.
- W tym czasie zrób masę:
- Ser zmiel w maszynce 3 razy (możesz użyć sera zmielonego, najlepiej bez masła).
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodaj masło, zmiksuj, potem wlej żółtka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
- Na końcu wymieszaj delikatnie mąkę ziemniaczaną i bez miksowania – ubite białka.
- Masę wylej na podpieczony spód. Piekarnik nagrzej do 165 stopni. Wstaw sernik i piecz przez 50 minut.
- Po wystudzeniu schowaj na co najmniej 12 godzin w lodówce.
- Smacznego.