Tipy
Polecam jednorazową inwestycję w dobrej jakości butelkę czy termos.
Zobacz również inne moje przepisy
To moja odpowiedź na pytanie, co dobrego każdy może zrobić dla planety. Drobny gest w masowej skali dużo zmienia. Zobaczcie:
7 milionów jednorazowych kubków zużywa się każdego dnia na świecie
8,5 miliona kubków jednorazowych trafia co roku do polskich śmietników
Kubki są wodoodporne, bo papier z którego je wykonano nasyca się polietylenem. W procesie recyklingu należy go oddzielić, ale to nieopłacane, więc kubków się nie odzyskuje.
1 kubek wielorazowy zastępuje 500 jednorazowych.
Idealny kubek:
1.
Najlepiej ze stalowym wnętrzem, te z tworzywa nie trzymają temperatury.
2.
Trzeba zwrócić uwagę na szczelność – mój ma podwójne zabezpieczenia, co sprawia, że nawet, jak funduję mu akrobacje w torebce – nic się z niego nie wylewa.
3.
Dziubek – wbrew pozorom – istotna sprawa – dobrze jest sprawdzić, czy wygodnie pije się z wybranego kubka – nic nie ścieka po bokach i czy łatwo można umyć jego zakrętkę lub pokrywkę.
4.
Bez BPA – szukajcie na opakowaniu symbolu BPA FREE. Bisfenol to związek chemiczny, który pojawia się w tworzywach i nie jest przyjazny dla naszego zdrowia.Lepiej go unikać – na dnie butelki, czy kubka znajdziecie opis z czego są zrobione. Najtańsze z sieciowych sklepów często mają w składzie BPA i nie powinny mieć kontaktu z żywnością.
5.
Rozmiar – ma znaczenie. Litrowy kubek to przesada. Ciężki i nieporęczny. Najbardziej praktyczny jest 350-500 ml.
6.
Kubki składane – Stojo Polska pokochałam od pierwszego użycia. Ich posiadanie kończy wymówkę, że brakuje przestrzeni na kubek kopertówce. Po złożeniu kubek ma zaledwie 3 cm. Jest trwały, szybko się myje, nie przenosi zapachów, zrobiony z materiałów nadających się do recyklingu. Nie trzyma długo temperatury – to rozwiązanie na szybka kawę na wynos.
7.
Kubki ceramiczne i szklane są ciężkie, choć ładnie wyglądają. Szczelność słaba, nie utrzymują też temperatury. Do postawienia na biurku w pracy.