Moje przepisy

Kruszonka z czerstwego chleba na pieczonych śliwkach

9 stycznia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

czas: 20 minut

ilość: na dwie osoby

poziom trudności: łatwe

  • czerstwy chleb – kromka
  • śliwki – kilka sztuk 
  • cynamon – szczypta
  • orzechy – trzy, cztery
  • masło
  • miód
  • rozmaryn
  1. Nie wyrzucam chleba, robię z niego słodką kruszonkę. O tym, że chleb jest produktem, który najczęściej trafia do śmietnika, mówię o tym wiecznie i w internecie, i telewizji, i podczas warsztatów zero waste.
  2. Wciąż szukam nowych pomysłów na wykorzystanie rozmaitych okruszków. Nawet jedną niemrawą kromkę staram się zagospodarować. 
  3. Ostatnio rozkruszyłam kromkę chleba z cynamonem, posiekanymi orzechami, masłem, miodem i rozmarynem.
  4. Kruszonkę wsypałam na śliwki i całość wstawiłam na kwadrans do piekarnika.
  5. Na koniec kleks gęstego kremowego jogurtu, kilka pestek granatu i jest wyborny początek dnia.
  6. Spróbujcie sami. Na przekór pogodzie i przyzwyczajeniom, że chleb to tylko nadaje się do banalnej kanapki.
  7. No chyba, że nie lubicie słodkich śniadań. Bo ja zimą zdecydowanie podążam w kierunku dobrej słodyczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *