Moje przepisy
Placki kukurydziane z tapenadą i liptauerem
Placki kukurydziane
- 200 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub kaszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/3 szklanki wody
- szczypta wędzonej papryki
- sól, pieprz – po łyżeczce
W misce wymieszaj wszystkie mąki i przyprawy, dodaj olej i wodę. Z ciasta ulep małe kulki, każdą spłaszcz. Patelnię delikatnie wysmaruj olejem, rozgrzej ją i układaj na niej placki. Smaż po 2 minuty po każdej ze stron.
Liptauer
- 200 g twarogu
- 100 g bryndzy owczej
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- rzeżucha do dekoracji
Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg wymieszaj z bryndzą i jogurtem, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Gotowy wyłóż na placki lub kromki chleba. To też pasta idealna do grzanek czy faszerowania jajek.
Krem z zielonego groszku
- 400 g łuskanego groszku mrożonego
- 2-3 ziemniaki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 biała cebula
- 1 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 kromki czerstwej bułki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sok z cytryny lub łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- około 1,5 litra wody
- liście jarmużu
- łyżka pestek słonecznika
Bułkę pokrusz lub pokrój w drobną kostkę, czosnek, cebulę posiekaj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój drobniej. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj bułkę i przesmaż do zarumienienia. Wsyp warzywa, podsmaż przez minutę i wlej wodę. Dodaj groszek, przyprawy, sok lub ocet i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.
Jarmuż skrop oliwą i posyp pestkami słonecznika oraz solą. Ułóż liście na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstaw jarmuż i piecz przez 12 minut. Gorącymi chipsami udekoruj zupę.
Wielkanocna szakszuka z botwiną
- pęczek botwiny
- 3 dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów ze słoika czy puszki)
- 4 jajka / 200 g ugotowanej ciecierzycy (vege)
- kilka listków świeżej bazylii
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka kuminu
- szczypta cynamonu
- mała papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Botwinę – liście i buraki umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i cebulę. Pomidory pokrój w niewielką kostkę Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż do zarumienienia. Dodaj pomidory i plastry buraków. Dopraw sos kuminem, papryczką chili, cynamonem, solą i pieprzem. Duś przez 5 minut. Do gorącego sosu wbij jajka (wsyp ciecierzycę) najlepiej by były obok siebie. Na nich rozsyp liście botwiny. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę przez 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
Udekoruj listkami bazylii.
Pasty do faszerowania jajek
Ser z ziemniaków – przepis wegański
- 3 nieduże ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana marchewka
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych
- 2-3 łyżki wody
- szczypta papryczki chili
- szczypta kuminu
- sól/pieprz
Ziemniaki i marchewkę przełóż do blendera, dodaj płatki drożdżowe, oliwę i przyprawy. Miksuj przez 30 sekund, dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Gdy ser jest zbyt suchy, niezbyt lejący – dolej więcej wody.
Ser przechowuj w lodówce.
Pasta z suszonych pomidorów
- 2 szklanki suszonych pomidorów
- 3 cukinie
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- mała cebula
- ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Pomidory i natkę pietruszki przełóż do blendera i zmiksuj z oliwą, sosem sojowym, musztardą, sokiem z cytryny. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wmieszaj do powstałej pomidorowej masy, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier, wymieszaj. Tatar możesz przełożyć do foremek czy kokilek i w nich schłodzić go w lodówce przez około godzinę. Wyjmij i podawaj na krążkach cukinii. Na tatarze ułóż plater rzodkiewki.
Smażone rzodkiewki
- 10 rzodkiewek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów
- 3 łyżki masła/oliwy
- łyżka miodu
- sól/pieprz
- sok i skórka z pomarańczy
Rzodkiewki umyj, przekrój na pół. Na patelni rozgrzej masło/oliwę, wrzuć rzodkiewki i smaż do zarumienienia. Orzechy i czosnek posiekaj. Dodaj do rzodkiewek, wlej sok z pomarańczy miód, dopraw solą i pieprzem. Przesmaż jeszcze przez chwilę i gorące podawaj. Możesz je posypać przed podaniem natką kolendry.
Pesto z liści rzodkiewki
- liście rzodkiewki
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- ząbek czosnku
- łyżkę twardego startego sera
- papryczka chili
- sok z cytryny
- sól/pieprz
Umyj liście rzodkiewki. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę pestki słonecznika.
Gorące przełóż do blendera, dodaj liście rzodkiewki, oliwę. sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Na końcu wmieszaj starty ser. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce.
Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.
Miniserniczki z karmelem
- 500 g zmielonego twarogu
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżka mąki
polewa
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 50 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i żółtko. Masę przełóż do silikonowych foremek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw serniczki, piecz 5 minut, potem zmniejsz temperaturę do 120 i piecz kolejne 20 minut. Ciepłe udekoruj karmelem.
karmel
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier, gdy zacznie się rozpuszczać szybko dodaj sok z pomarańczy. Podgrzewaj i mieszaj aż zgęstnieje. Orzechy posiekaj, dodaj do gorącego karmelu.
Kruche babeczki
- 250 g mąki pszennej
- 175 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki g cukru pudru
- mała szczypta soli
krem
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 czekolady po 100g
Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do lodówki. Zimne rozwałkuj i wypełnij nim foremki do babeczek. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, wstaw babeczki i piecz przez 15 minut.
Śmietankę podgrzej, dodaj do niej posiekaną czekoladę. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Potem wstaw do lodówki, by masa zgęstniała. Zimną ubij i powstałym kremem udekoruj babeczki.
Kokosowe gniazdka
- 200 g wiórek koksowych
- 5 białek
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
- 400 ml śmietany 30 lub 36%
- 50 g cukru
- małe czekoladowe jajka lub drażetki do dekoracji
Białka delikatnie roztrzep i wymieszaj z wiórkami. Silikonowe foremki na mufinki wypełnij powstałą masą. Piekarnik nagrzej do 160 stopni i piecz koszyczki przez 20 minut. Delikatnie je wystudź. Śmietanę ubij z cukrem, a potem wypełnij nią wnętrze koszyczków i czekoladowymi dodatkami.