Moje przepisy

Zero Waste Małopolska – Gemini Park Tarnów – 09.04.2022

8 marca 2021
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...

Placki kukurydziane z tapenadą i liptauerem

Placki kukurydziane

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub kaszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól, pieprz – po łyżeczce

W misce wymieszaj wszystkie mąki i przyprawy, dodaj olej i wodę. Z ciasta ulep małe kulki, każdą spłaszcz. Patelnię delikatnie wysmaruj olejem, rozgrzej ją i układaj na niej placki. Smaż po 2 minuty po każdej ze stron.

Liptauer

  • 200 g twarogu
  • 100 g bryndzy owczej 
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego  
  • 1 łyżeczka kminku 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • rzeżucha do dekoracji

Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg wymieszaj z bryndzą i jogurtem, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Gotowy wyłóż na placki lub kromki chleba. To  też pasta idealna do grzanek czy faszerowania jajek.

Krem z zielonego groszku

  • 400 g łuskanego groszku mrożonego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kromki czerstwej bułki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sok z cytryny lub łyżka octu jabłkowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • około 1,5 litra wody
  • liście jarmużu
  • łyżka pestek słonecznika

Bułkę pokrusz lub pokrój w drobną kostkę, czosnek, cebulę posiekaj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój drobniej. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj bułkę i przesmaż do zarumienienia. Wsyp warzywa, podsmaż przez minutę i wlej wodę. Dodaj groszek, przyprawy, sok lub ocet i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. 

Jarmuż skrop oliwą i posyp pestkami słonecznika oraz solą. Ułóż liście na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstaw jarmuż i piecz przez 12 minut. Gorącymi chipsami udekoruj zupę.

Wielkanocna szakszuka z botwiną

  • pęczek botwiny
  • 3 dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów ze słoika czy puszki)
  • 4 jajka / 200 g ugotowanej ciecierzycy (vege)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • szczypta cynamonu
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Botwinę – liście i buraki umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i cebulę. Pomidory pokrój w niewielką kostkę Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż do zarumienienia. Dodaj pomidory i plastry buraków. Dopraw sos kuminem, papryczką chili, cynamonem, solą i pieprzem. Duś przez 5 minut. Do gorącego sosu wbij jajka (wsyp ciecierzycę) najlepiej by były obok siebie. Na nich rozsyp liście botwiny. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę przez 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.

Udekoruj listkami bazylii.

Pasty do faszerowania jajek

Ser z ziemniaków – przepis wegański

  • 3 nieduże ugotowane ziemniaki
  • 1 ugotowana marchewka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta papryczki chili
  • szczypta kuminu
  • sól/pieprz

Ziemniaki i marchewkę przełóż do blendera, dodaj płatki drożdżowe, oliwę i przyprawy. Miksuj przez 30 sekund, dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Gdy ser jest zbyt suchy, niezbyt lejący – dolej więcej wody.

Ser przechowuj w lodówce.

Pasta z suszonych pomidorów

  • 2 szklanki suszonych pomidorów
  • 3 cukinie
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Pomidory i natkę pietruszki przełóż do blendera i zmiksuj z oliwą, sosem sojowym, musztardą, sokiem z cytryny. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wmieszaj do powstałej pomidorowej masy, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier, wymieszaj. Tatar możesz przełożyć do foremek czy kokilek i w nich schłodzić go w lodówce przez około godzinę. Wyjmij i podawaj na krążkach cukinii. Na tatarze ułóż plater rzodkiewki.

Smażone rzodkiewki

  • 10 rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów
  • 3 łyżki masła/oliwy
  • łyżka miodu
  • sól/pieprz
  • sok i skórka z pomarańczy

Rzodkiewki umyj, przekrój na pół. Na patelni rozgrzej masło/oliwę, wrzuć rzodkiewki i smaż do zarumienienia. Orzechy i czosnek posiekaj. Dodaj do rzodkiewek, wlej sok z pomarańczy miód, dopraw solą i pieprzem. Przesmaż jeszcze przez chwilę i gorące podawaj. Możesz je posypać przed podaniem natką kolendry.

Pesto z liści rzodkiewki

  • liście rzodkiewki
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • ząbek czosnku
  • łyżkę twardego startego sera
  • papryczka chili
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz

Umyj liście rzodkiewki. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę pestki słonecznika.

Gorące przełóż do blendera, dodaj liście rzodkiewki, oliwę. sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Na końcu wmieszaj starty ser. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce.

Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.

Miniserniczki  z karmelem 

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka mąki

polewa

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy

Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i żółtko. Masę przełóż do silikonowych foremek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw serniczki, piecz 5 minut, potem zmniejsz temperaturę do 120 i piecz kolejne 20 minut. Ciepłe udekoruj karmelem.

karmel

Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier, gdy zacznie się rozpuszczać szybko dodaj sok z pomarańczy. Podgrzewaj i mieszaj aż zgęstnieje. Orzechy posiekaj, dodaj do gorącego karmelu.

Kruche babeczki

  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki g cukru pudru
  • mała szczypta soli

krem

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 czekolady po 100g

Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do lodówki. Zimne rozwałkuj i wypełnij nim foremki do babeczek. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, wstaw babeczki i piecz przez 15 minut.

Śmietankę podgrzej, dodaj do niej posiekaną czekoladę. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Potem wstaw do lodówki, by masa zgęstniała. Zimną ubij i powstałym kremem udekoruj babeczki.

Kokosowe gniazdka

  • 200 g wiórek koksowych
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • 400 ml śmietany 30 lub 36%
  • 50 g cukru
  • małe czekoladowe jajka lub drażetki do dekoracji

Białka delikatnie roztrzep i wymieszaj z wiórkami. Silikonowe foremki na mufinki wypełnij powstałą masą. Piekarnik nagrzej do 160 stopni i piecz koszyczki przez 20 minut. Delikatnie je wystudź. Śmietanę ubij z cukrem, a potem wypełnij nią wnętrze koszyczków i czekoladowymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.