Moje przepisy
Warszawa
17.09.2023
Domowe gnocchi w dwóch wersjach z jabłkowym karmelem i owocami oraz pieczonymi warzywami
Gnocchi
- 1 szklanka semoliny z pszenicy durum
- ¼ szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
Semolinę wsyp do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Zrób na środku wgłębienie. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając widelcem, tak by jednolicie rozprowadzić wodę w semolinie. Po dodaniu całej wody dłońmi zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z ciasta formuj ulubiony kształt kulsek. Zagotuj wodę i na wrzątek wrzucaj kluski. Mieszaj podczas gotowania, by się nie skleił. Po wypłynięciu na powierzchnię wyjmij gotowe kluski.
Karmel jabłkowy
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 50 g soku jabłkowego
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier. Mieszaj, by składniki się połączyły. Gdy tak się stanie wlej sok jabłkowy i gotuj aż sos zgęstnieje. Gorącym delikatnie polej kluski. Na wierzchu ułóż kawałki śliwek.
Racuchy z musem dyniowo-pomarańczowym
Puree z dyni
- około kilogram dyni
Dynię umyć, wydrążyć z pestek. Pokroić na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier lub folię, ułożyć kawałki dyni – ze skórką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę. Dynia powinna być miękka, łatwa do rozdrobnienia. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudzić, obrać ze skórki, a miąższ zmiksować blenderem na puree. Gotowe przełożyć do słoika lub miski. Przykryte puree można do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadmiar warto też zamrozić.
Racuchy
- 500 g obranej dyni
- 2 jajka
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1,5 szklanki kaszki orkiszowej Helpa
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Dynię oraz ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mleko i jajka. Do miski przesiać kaszkę i mąkę, dodać drożdże i cukier, wymieszać, a potem połączyć z płynną masą. Na patelni rozgrzać olej.
Mus dyniowy
- szklanka pulpy z dyni
- sok z 2 pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- łyżka miodu
Przełóż wszystkie składniki do garnka i delikatnie podgrzej. Ciepłym musem polej placuszki.
Pizza z patelni z ulubionymi warzywami
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej albo razowej
- 2 jajka
- ¼ szklanki dowolnego mleka
- ¼ szklanki oleju
- 2-3 łyżki gorącej wody
- łyżka suszonych drożdży lub łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- do wypełnienia
- 1 kula sera mozzarella lub kawałek żółtego sera
- 10 pieczarek
- szpinak lub rukola
- inne ulubione dodatki
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże lub proszek do pieczenia oraz przyprawy Wymieszaj. Wlej wodę, olej i mleko. Wbij jajka. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut. W tym czasie zrób keczup. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i duś przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Patelnię wysmaruj delikatnie olejem. Gdy będzie rozgrzana, wyłóż na nią jeden placek i podpiekaj go przez 5 minut. Po tym czasie odwróć i gorącą górną część wysmaruj keczupem, a na nim ułóż pieczarki, ser i ulubione składniki. Przykryj patelnię i zostaw na ogniu na kolejne 5-7 minut. Gdy ser się rozpuści, przełóż pizzę na talerz i udekoruj szpinakiem lub rukolą.
Kokosowy budyń z gruszkami i orzechami
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 gruszki
3 łyżki zimnego mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zrób to tak, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko przelej do garnka. Zagotuj je, do gorącego wlej mleko z mąką, Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Budyń po 2-3 minutach zgęstnieje. Gorący przelej do słoiczków posyp wiórkami i owocami.
Gruszki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane orzechy i gruszki. Wlej łyżkę miodu. Duś przez 5 minut, ciepłe gruszki wyłóż na budyń.
Domowe mleko kokosowe
- 200 g szklanka wiórków kokosowych
- 400 g wrzątku
Wiórki kokosowe zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin (jeśli mleko potrzebne jest od razu – trzeba wiórki gotować 5 minut) Po namoczeniu wszystko zmiksuj blenderem. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.
Energetyczna granola idealna do śniadaniówki
- 1,5 szklanki płatków owsianych – mogą być mieszane
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 100 g orzechów
- 50 g pestek dyni lub słonecznika
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 4 łyżki miodu lub cukru
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cynamonu
- kilka kostek czekolady – opcjonalnie
W dużej misce wymieszaj olej z miodem i przyprawami. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej delikatnie olej. Wsyp składniki i smaż przez 10 minut. Po ostygnięciu będą chrupiące, wtedy przełóż je do słoika.
Granolę możesz też zrobić w piekarniku. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nią wysyp zawartość miski. Piecz przez 25 minut, co 5 przemieszaj wszystko. Upieczoną i przestudzoną granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach. Gramolę̨ możesz też przygotować́ na patelni.