Moje przepisy
czas: 20 minut
ilość: na dwie osoby
poziom trudności: łatwe
- czerstwy chleb – kromka
- śliwki – kilka sztuk
- cynamon – szczypta
- orzechy – trzy, cztery
- masło
- miód
- rozmaryn
- Nie wyrzucam chleba, robię z niego słodką kruszonkę. O tym, że chleb jest produktem, który najczęściej trafia do śmietnika, mówię o tym wiecznie i w internecie, i telewizji, i podczas warsztatów zero waste.
- Wciąż szukam nowych pomysłów na wykorzystanie rozmaitych okruszków. Nawet jedną niemrawą kromkę staram się zagospodarować.
- Ostatnio rozkruszyłam kromkę chleba z cynamonem, posiekanymi orzechami, masłem, miodem i rozmarynem.
- Kruszonkę wsypałam na śliwki i całość wstawiłam na kwadrans do piekarnika.
- Na koniec kleks gęstego kremowego jogurtu, kilka pestek granatu i jest wyborny początek dnia.
- Spróbujcie sami. Na przekór pogodzie i przyzwyczajeniom, że chleb to tylko nadaje się do banalnej kanapki.
- No chyba, że nie lubicie słodkich śniadań. Bo ja zimą zdecydowanie podążam w kierunku dobrej słodyczy.