Moje przepisy
czas: 45 minut
ilość: 12 kawałków
poziom trudności: łatwe
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 szklanka mleka (można użyć gorącej wody, ale ciasto będzie mniej wyraziste)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
- Ciasto czekoladowe jest do machnięcia migiem, bez włączania miksera.
- Mieszacie wszystko w misce, wylewacie do formy i po 35 minutach stwierdzacie, że #kuchniakryzysowa to synonim luksusu.
- Wszystko trzeba wrzucić kolejno do miski i wymieszać. Formę do pieczenia (około 20 cm) posmarować odrobiną oleju, wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35 minut.
- Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem, oblać rozpuszczoną czekoladą, wysmarować powidłami, zjeść z lodami, bitą śmietaną, owocami. Wykorzystajcie, co tam posiadacie w lodowce.
- Warto zapisać do zrobienia:)Widzę po statystykach, że deserowe inspiracje cieszą się w czasie #zostanwdomu największym wzięciem.😍To ciasto, z którego nie zostają resztki👩🏻🍳Przekonajcie się sami.
Zobacz również inne moje przepisy
Dodaj komentarz
Witam, czy to ciasto nie zawiera jajek?
Pozdrawiam
Nie, nie ma jajek.