Moje przepisy

Ciasto czekoladowe

22 kwietnia 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek 5,00
Loading...

    czas: 45 minut

    ilość: 12 kawałków

    poziom trudności: łatwe

    Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki
    • pół szklanki kakao
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
    • 1 szklanka mleka (można użyć gorącej wody, ale ciasto będzie mniej wyraziste)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • cukier puder do dekoracji
    • 1.

      Ciasto czekoladowe jest do machnięcia migiem, bez włączania miksera.

    • 2.

      Mieszacie wszystko w misce, wylewacie do formy i po 35 minutach stwierdzacie, że #kuchniakryzysowa to synonim luksusu.

    • 3.

      Wszystko trzeba wrzucić kolejno do miski i wymieszać. Formę do pieczenia (około 20 cm) posmarować odrobiną oleju, wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35 minut.

    • 4.

      Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem, oblać rozpuszczoną czekoladą, wysmarować powidłami, zjeść z lodami, bitą śmietaną, owocami. Wykorzystajcie, co tam posiadacie w lodowce.

    • 5.

      Warto zapisać do zrobienia:)Widzę po statystykach, że deserowe inspiracje cieszą się w czasie #zostanwdomu największym wzięciem.😍To ciasto, z którego nie zostają resztki👩🏻‍🍳Przekonajcie się sami.

    Przyłącz się do konwersacji

    2 komentarze

    Dodaj komentarz

    Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.