Moje przepisy

Zupa selerowa

13 lutego 2020
1 gwiazdka2 gwiazdki2 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek Brak ocen - oceń jako pierwszy!
Loading...



czas: 45 minut

ilość: mały garnek

poziom trudności: łatwe

  • seler

  • jedna cebula

  • dwa ząbki czosnku

  • łyżka masła

  • kumin rzymski, kurkuma

  • kromka czerstwego razowego pieczywa

  • garść orzechów włoskich

  • małe chilli

  • połowa cytryny

  • 2 łyżki serka kremowego

  • seler naciowy (opcjonalnie)

  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu

  1. Co zrobić z kawałkiem selera, który nie zmieścił się w bulionie? To pytanie regularnie pada na moich warsztatach zero waste. Bulwa jakoś kreatywnie odstrasza, tak się utarło, że poza rolą aromatyzowania zupy nie ma nic więcej do zrobienia.
  2. Niesłusznie, bo seler, choć jest jednym z najstarszych warzyw, nie traci werwy. Stały w uczuciach, dostępny na targu cały rok. Ma mnóstwo witamin, niewiele kalorii, skutecznie zastępuje sól, usprawnia trawienie i rozwiązuje problemy z zaparciami.
  3. Seler dobrze wpływa na nasz nastrój. Stawia do pionu, łagodzi stres. Jest idealny na spadki humoru. Kiedyś nawet nim dekorowano sportowców.
  4. Warto go doceniać. Niech zostanie bohaterem! U mnie wylądował w zupie.
  5. Najpierw seler podduś na maśle z cebulą i czosnkiem.
  6. Dodaj szczyptę uprażonego kuminu rzymskiego i kurkumy.
  7. Dodaj kromkę razowego czerstwego pieczywa, garść orzechów i małe chili.
  8. Podgrzej, wymieszaj i zalej wodą.
  9. Gotuj kwadrans, a potem zmiksuj.
  10. Na końcu dodaj sok z połówki cytryny i dorzuć 2 łyżki kremowego białego serka.
  11. Można też uzupełnić zupę słodką śmietaną lub jogurtem.
  12. Zmiksuj i serwuj z posiekanymi uprażonymi orzechami i kawałkami selera naciowego.
  13. Mam nadzieję, że ten przepis przekona Was do selera. A może macie inne pomysły na jego wykorzystanie? Zostawiajcie je proszę w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *