Moje przepisy
Zakwas z buraków. Dzięki niemu świąteczny barszcz będzie znakomity. Ale namawiam was na regularne picie tego napoju. Warto przygotowywać go bez przerwy i dawkować codziennie.
Zakwas pij codziennie
Zakwas z buraków to energetyk, który pobudza lepiej niż kawa. Kto nie wierzy, niech zafunduje sobie tygodniową kurację. W bonusie będą: spokojniejszy sen, dystans do świata spowodowany wewnętrznym uspokojeniem, lepsza cera, więcej mocy. Im dłuższe dawkowanie, tym bardziej będzie zadowalający efekt. Źródłem tej witalności są kiszone buraki. W tym procesie zwiększa się ilość witaminy C i przyswajalność żelaza. Zakwas z buraków to tani sposób, na drogocenne wspieranie odporności.
Dlaczego warto pić zakwas?
Odpowiedzi na to pytanie jest wiele. Jedno jest pewne zakwas z buraków powinien pić każdy.
🎯 jest doskonałym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, kobaltu
🎯 obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
🎯 uspokaja
🎯 poprawia koncentrację
🎯 działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy
To znakomity napój, który robi porządek w naszym organizmie i stawia na nogi. Namawiam do kuracji wszystkich znajomych i zbieram same satysfakcjonujące opinie. Działa, poprawia samopoczucie, ułatwia zasypianie, dodaje energii – spróbujcie, żeby sprawdzić, ile dobrego gwarantuje niepozorny zakwas.
Zaczynam z nim każdy poranek, z czterech wcześniej zaparzanych codziennie kaw piję teraz tylko jedną. 10 dni przed Bożym Narodzeniem nastawiam świąteczny wariant zakwasu. Taki z dodatkiem korzennych przypraw, wędzonej śliwki,skórki pomarańczowej, grzybowego pudru i selera. Załatwia mi smak wigilijnego barszczu nadając zupie wyrafinowanej intensywności.
Zobacz też mój reportaż z wizyty w kiszonkowym raju 🙂 Znajdziesz tam również przepisy na zakwas z buraków oraz pyszne kiszonki.
Przepis na zakwas z buraków
Na 3 litrowy słój:
👉 1,5 kg buraków
👉 główka czosnku
👉 pół selera korzeniowego
👉 kilka gałązek tymianku
👉 4 śliwki wędzone
👉 10 goździków
👉 laska cynamonu lub 1,5 łyżeczki w proszku
👉 5 ziaren kardamonu
👉 2 gwiazdki anyżu
👉 5 ziaren pieprzu
👉 łyżeczka suszonych rozdrobnionych w moździerzu grzybów
👉 skórka starta z pomarańczy bio
👉 2 litry wody
👉 1,5 łyżki soli
👉 kromka chleba razowego
1. Buraki potnij w plastry lub paski.
2. Czosnek obierz, a ząbki pokrój w plasterki.
3. Seler i śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
4. Na dnie słoika ułóż nieco czosnku, połowę gałązek tymianku, korzenne przyprawy i buraki. Na nich pokrojony seler, śliwki, pozostały tymianek, skórkę z pomarańczy i pieprz.
5. Zalej wodą z solą. Na wierzchu ułóż kromkę chleba. Dociśnij. Przykryj ściereczką obwiązaną gumkę lub sznurkiem. Zostaw na 10 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedź.
Co zrobić, by zakwas z buraków się nie zepsuł?
🎯 wszystkie składniki muszą być przykryte wodą, można je docisnąć talerzem
🎯 chleb powinien być dobrej jakości – to ważne, zakwas często pleśnieje z jego winy
🎯 trzeba użyć przegotowanej, ale nie gorącej wody.
Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń – czyli takie białe lub zielone chmurki – napój niestety musisz wylać. Natomiast piana na powierzchni to naturalne zjawisko, świadczy o burzliwym procesie fermentacji.
Co zrobić z burakami z zakwasu
🎯 mogą być dodatkiem do sałatek, szczególnie lubi je szpinak
🎯 stare na tarce – surówką
🎯 zmiksowane z ciecierzycą będą hummusem
🎯 połączone z ugotowanymi ziemniakami farszem do pierogów lub kluskami
🎯 rozdrobnione i wymieszane z kaszą – zostaną roślinnym burgerem gotowym do usmażenia
To na zdrowie!
Czesc, czytam liste skladnikow i jest tam 1,5 lyzeczki ale czego? dziekuje 😀
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam. 1,5 łyżeczki cynamonu:)