Moje przepisy
To mazurek znacznie lżejszy niż tradycyjne kajmakowe czy czekoladowe. Pysznością za to wcale im nie ustępuje. Zrobiłam go w wersji wegańskiej, ale jeśli ktoś woli – podrzucam też przepis z masłem i jajkami.
👉 125 g mąki pszennej
👉 125 g zmielonych migdałów, czyli mąki migdałowej
👉 4 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego
👉 4 łyżki oleju kokosowego
👉 2 łyżki cukru pudru
🎯 Do miski przesyp obie mąki i cukier puder. Dodaj olej kokosowy i mleko.
🎯 Zagnieć ciasto. Gdy jest zbyt suche – dodaj więcej oleju kokosowego. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Zwiń je w kulkę, przełóż do miski, przykryj i schowaj na 15 minut w lodówce.
🎯 Potem wyjmij i wylep ciastem formę do tarty wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym.
🎯 Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw formę i piecz przez 20 minut. W tym czasie zrób krem.
Krem pomarańczowy – orange curd
👉 2 pomarańcze – sok i skórka
👉 3 łyżki mąki ziemniaczanej
👉 3 łyżki wody
👉 2 łyżki oleju kokosowego
👉 4 łyżki cukru
👉 4 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego
👉 łyżka suszonych płatków róży
👉 łyżka podprażonych płatków migdałowych
🎯 Olej kokosowy rozpuść, przestudź. Z pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą – trzeba to zrobić dokładnie, by nie było żadnych grudek.
🎯 Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i wymieszaj, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Wtedy wlej sok i wsyp skórkę.
🎯 Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, a na końcu wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszaj energicznie tak, by nie powstały gluty.
🎯 Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia. Jeśli chcesz, by krem był aksamitny – zblenduj go. Krem wyłóż na przestudzony upieczony spód tarty.
🎯 Wstaw deser do lodówki i zostaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Krem całkowicie zgęstnieje. Deser możesz posyp płatkami róży i płatkami migdałowymi.
Przepis z masłem i jajkami
👉 125 g mąki pszennej
👉 125 g zmielonych migdałów
👉 125 g zimnego masła
👉 jedno żółtko
👉 2 łyżki cukru pudru
🎯 Do miski przesyp obie mąki i cukier puder. Dodaj pokrojone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
🎯 Zwiń je w kulkę, przełóż do miski, przykryj i schowaj na 30 minut w lodówce.
🎯 Potem wyjmij i wylep ciastem formę do tarty wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym.
🎯 Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw formę i piecz przez 20 minut. W tym czasie zrób krem.
Krem pomarańczowy – orange curd
👉 2 pomarańcze – sok i skórka
👉 1 łyżka mąki ziemniaczanej
👉 1 łyżka wody
👉 2 żółtka
👉 1 jajko
👉 4 łyżki cukru
👉 2 łyżki masła
👉 łyżka suszonych płatków róży
👉 łyżka podprażonych płatków migdałowych
🎯 Z pomarańczy wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą – trzeba to zrobić dokładnie, by nie było żadnych grudek. Do garnka wlej żółtka, jajko i wsyp cukier.
🎯 Wymieszaj i zacznij podgrzewać na małym ogniu – cały czas mieszaj, by nie zrobiła się jajecznica. Gdy masa delikatnie zgęstnieje wlej sok i skórkę.
🎯 Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, a na końcu wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszaj energicznie tak, by nie powstały gluty.
🎯 Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia. Jeśli chcesz, by krem był aksamitny – zblenduj go. Krem wyłóż na przestudzony upieczony spód tarty.
🎯 Wstaw deser do lodówki i zostaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Krem całkowicie zgęstnieje. Deser możesz posyp płatkami róży i płatkami migdałowymi.