Bez kategorii
czas: 30 minut
ilość: 10 placków
poziom trudności: łatwe
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki – użyłam ze zmielonych orzechów
- 2 dojrzałe banany
- szklanka soku jabłkowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- olej do smażenia
- Dziś w kuchni kryzysowej placki. Mąż mi mówi, że o plackach powinnam książkę napisać, bo robię je w różnych wydaniach z tego, co akurat mam pod ręką. Placki ze wszystkiego – to moja doskonała umiejętność, której jakoś nie doceniam.
- Te powstały z płatków owsianych i zmielonych orzechów. Ale można też dodać zwykłej mąki. Ja chciałam wykorzystać to, co było na dnie słoika.
- Zjadane z miodem i owocami są przyjemną zapowiedzią dnia. Nasmażyłam ich więcej, żeby zabrać na popołudniowy spacer do lasu. Zamiast kanapek.
- Banana zblenduj i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Na płaskiej patelni rozgrzej olej. Na niewielkim ogniu smaż placki do zarumienienia z obu stron.
- Do dekoracji u mnie – miód, posiekane orzechy i owoce. Wystarczy też sam cukier puder.
- Częstujcie się przepisem. Jeśli go wykorzystacie – dajcie znać, czy placki smakowały.